България е сред първите три страни в Европа по брой научни изследователи жени

1
Това заяви Мария Габриел
Това заяви Мария Габриел Снимка: Фейсбук

Това заяви Мария Габриел

"България е отличник и е сред първите три страни в Европа по брой научни изследователи жени, а когато си говорим за новите технологии, страната ни е на първо място по отношение на присъствието на жени в информационните и комуникационните технологии." Това коментира в Пловдив българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел по повод днешния Международен ден на жените и момичетата, занимаващи се с наука, съобщава БТА. Според българския еврокомисар това не е даденост, трябва да се инвестира и да се подкрепят момичетата в науката, за да продължи и следващото поколение да се развива в тази посока.

Европа има три инициативи в тази посока. За първи път програмата „Хоризонт Европа“, която е най-голямата в света за иновации и наука, с бюджет от 95.5 млрд. евро, включи в критериите си да се обръща внимание на жените научни изследователи, жените новатори и жените в партньорствата с индустрията“, посочи Мария Габриел. Тя отбеляза, че програмата „Момичетата в кръговата икономика“ с Европейския институт за иновации и технологии предоставя обучения за момичета между 14 и 19 години. „До момента са се включили 26 хиляди момичета, а амбицията е до края на 2024 година те да станат 40 хиляди във всички държави членки. В България участват 44 училища и повече от 700 ученици. Инициативата „Women TechEU“ е моя и предоставя финансиране от 75 хиляди евро на компании, водени от жени, които са ги създали и имат нужда да ги развият до следващото бизнес ниво“, каза още българският еврокомисар.

В научните среди не се прави разлика между половете, казва доц. д-р инж. Ваня Стойкова

В научните среди не се прави разлика между половете, каза за БТА доц. д-р инж. Ваня Стойкова, която е декан на базирания в Ямбол Факултет „Техника и технологии“ към Тракийски университет – Стара Загора и ръководен член на местната структура на Съюза на учените в България (СУБ). В съвременния технологичен свят няма пречки една жена успешно да се развива в академичните среди и едновременно с това да съпруга, майка, баба, смята тя.

Ако някога двете години отпуск за отглеждане на дете бяха сериозен проблем, днес съвсем не е така. Съвременните дигитални технологии, достъпът до базите данни и източниците на информация, позволяват да не се прекъсва връзката с избраната научна област. Така задълженията на жената извън професионалния ѝ път не са пречка за нейното развитие“, отбеляза доц. Стойкова. Потвърждение на това е фактът, че във Факултет „Техника и технологии“ от общо 49 преподаватели 24 са жени. Подобна е и картината в местния клон на СУБ в Ямбол – 50 на сто от членуващите са жени. Начело на местната научна организация е проф. д-р инж. Красимира Георгиева, дългогодишен декан на Факултета в Ямбол, посочи още доц. д-р инж. Ваня Стойкова.

Съюзът на учените в Ямбол е основан през 1987 г., показва справка в алманах за историята на организацията. Първият му председател е старши научният сътрудник Ташо Ташев, но в ръководството още тогава са и две жени – старши научните сътрудници Лилия Саркисова - зам.-председател и Мария Влахова - организационен секретар.

Основните проблеми са свързани с недостатъчно добра материална база, смята доц. д-р Виолета Райкова

"Море от възможности" вижда в своята област директорът на на Колеж - Сливен доц. д-р Виолета Райкова. Нейната област е „Мембранните технологии“, които намират приложение в много отрасли на промишлеността, медицината, екологията и други области. Доц. д-р Райкова е директор на Колежа от юни 2021г. Със сериозна научна работа се занимава от 2003 г., когато е редовен докторант в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Катедра „Основи на химичната технология“.

"Като моя задача в личен план съм си поставила да „събудя“ интереса у млади хора - наши студенти за съвместна работа, да предам опита и знанията си, а те да продължат и обогатят научните изследвания и да оставят своя следа в световната наука", каза тя в интервю за БТА. Споделя, че лично на нея работата в изследователска научна лаборатория ѝ доставя огромно удоволствие. Изпитва и удовлетворение от това, че може да приложи на практика всичко научено от преподавателите ѝ от една страна, а от друга – че откриване нови хоризонти и предизвикателства.

"Основните проблеми, с които много често се срещаме в нашата професия, са не толкова добрата материална осигуреност за провеждане на научните изследвания, като тук искам да визирам апаратура“, посочи доц. д-р Виолета Райкова. По думите ѝ много от провежданите научни изследвания изискват по-нова и съвременна апаратура, която „да ни прави конкурентоспособни на нашите колеги от чуждестранните университети".

"Наистина в ИПФ-Сливен и Колеж-Сливен макар и с много малък превес са жените, отбеляза тя. Според нея откриването на специалностите „Педагогика“, „Мениджмънт на алтернативния туризъм“, „Технологии, дизайн и мениджмънт на модната индустрия“ е привлякло повече жени преподаватели. Мисля, че това се наблюдава и в много други университети, което е показателно, че в научните среди жените са добре приети и няма никакви пречките те се развиват и творят“, посочи тя.

Хората, които се занимават с научна дейност, са двигатели на прогреса

Хората, които се занимават с научна дейност, са двигатели на прогреса в дадена област, смята главен асистент д-р инж. Антоанета Хинова, която е с 30-годишен опит и преподава в специалности „Компютърни системи и технологии“ и „Електротехника“. „Често нямат семейства, не са модерно облечени, не са с прически винаги и обществото някой път страни от тях. Това са обаче хората, благодарение на които имаме удобства в сегашно време – техника, ваксини, антибиотици“, посочи Хинова за БТА. По думите ѝ за жените е трудно да се занимават с наука, тъй като трябва да имат разбиране от околните, от семейството, което да има уважение към научния труд.

Според Хинова всяка професия, ако се работи отговорно, не е лесна. Сферата на своето професионално и научно развитие е избрала, подтикната от желанието да надникне в невидимия свят – това, което не се вижда и не се чува, но съществува. Според нея жената трябва да отгледа първо децата си, а после да се занимава с наука. „Ако става дума за преподаване, могат да се съчетават двете неща, но научната дейност изисква отдаденост и следене на новостите, е нейното мнение.

Как са реализирани жените в академичните среди в страната, потърсиха кореспондентите на БТА.

Най-„мъжкият“ университет във Варна е Висшето военноморско училище, показва справка на БТА. Единствено там съотношението между мъже и жени преподаватели е сериозно в полза на силния пол. В Морската академия работят 148 преподаватели, от които дамите са само 51. В другия университет във Варна, в който специалностите са считани предимно за мъжки – Техническия, преподавателите са почти 50 на 50. Общият им брой е 204 души, като дамите са 109, от които 92 имат образователна и научна степен.

Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ броят на хабилитираните преподаватели жени е 140, а на мъжете - 120. Това показва справка, предоставена на БТА от отдел „Човешки ресурси“ към висшето училище. Според данните главните асистенти мъже в университета са 49, а жените - 86. Тенденцията очевидно е устойчива, защото и при най-младите преподаватели с асистентска позиция, данните са - 36 жени спрямо 27 мъже. През 2022 година жените докторанти, обучавани в университета имат превес. Мъжете в редовна форма са 110, в задочна – 30, самостоятелна – 29. В трите форми на обучение повече жени-докторанти има в направленията Педагогика, Филология и Психология.

През миналата година, жените, защитили докторантура са 25 в редовна форма на обучение, мъжете в същата форма са 7, в задочна – 5 жени и шестима мъже. Броят хабилитирани преподаватели, асистенти и докторанти, включили се в научноизследователски проекти през изминалата година е със следното разпределение: жени– 166, мъже – 83.

Приоритет за Великотърновския университет е повишаването на общия брой на учените и тяхното балансирано разпределение по пол, възраст и научни области, но както е видно от предоставените данни жените, занимаващи се с научноизследователски проекти са два пъти повече, посочиха от висшето училище.

През 1988 година в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е приет първият випуск от курсанти -жени, които през годините са получили своята реализация, както във военните специализации, така и в академичната кариера. Полковник д-р доцент Невена Атанасова- Кръстева е част от втория випуск – жени курсанти в армията от 1989 година. Ако тогава в така наречената територия на мъжете, свързана с военното дело имаше над 2000 курсанти и ние - два взвода с по 15 жени, то сега във военнообразователните институции в България една пета са жените, каза за БТА полковник Атанасова-Кръстева, която е началник на катедрата по „Национална и регионална сигурност“ във факултет „Сигурност и отбрана“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Повече за реализацията на жените в армията, с техните научни и лидерски интереси - в интервюто за БТА.

Към момента академичният състав на Технически университет-Габрово включва 144 преподаватели, от които 46% са жени, каза за БТА . Общо 130 преподаватели притежават научна степен, а съотношението мъже-жени с научни степени е 68% на 32% за жените. В съотношението мъже-жени на ръководни позиции е налице абсолютно равенство - 50 на 50. В рамките на университета през последната година 30% от жените са участвали в научно-изследователски проекти. В момента в образователната и научна степен „доктор" се обучават осем жени, което представлява 22% от всички обучавани докторанти. Анализът на данните показва, че преобладава делът на успешно защитилите в срок жени докторанти, които се ориентират към научна кариера след обучението.

С лек превес в научните среди са жените спрямо мъжете в област Кърджали, сочат данните зачленовете на кърджалийския клон на Съюза на учените в България. За БТА неговият председател в областния град доц. д-р Дора Янчева коментира, че от 50 членове 28 са жени и 22 мъже. Сред тях са хора с различни научни степени – от най-ниската до най-високата. В кърджалийският клон членуват четирима професори, единия от които е руски професор. Осем от членовете са на възраст до 40 години, каза още доц. д-р Дора Янчева.

В Техническия колеж в Ловеч, който е към Технически университет – Габрово, преподавателите в предлаганите специалности са седем, сред които петима мъже и две жени.

Жените преобладават в академичния състав на Медицинския университет в Плевен, показва справка на висшето училище, подготвена за БТА. Общо 188 са главните асистенти, доценти и професори в университета, от които 104 са жени и 84 са мъже. Главните асистенти са 50, от които 29 жени и 21 мъже. Доцентите са 103, от които 59 жени и 44 мъже, а професорите са общо 35, от които 16 жени и 19 мъже. Във всички категории академични длъжности преобладават жените, с изключение на професорите, където мъжете имат лек превес.

Почти равно е съотношението между мъжете и жените, занимаващи се с наука в Русенския университет. Общо 462 преподаватели работят във висшето училище. От тях 248 са мъже, а 214 са жени, съобщиха за БТА от университета в крайдунавския град.

В Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов общият брой на хабилитираните преподаватели е 77, от които 41 са мъже, а 36 жени. Данните сочат, че в научното направление „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“ 68 процента от преподавателите са мъже, но в направлението „Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност“ 65 на сто от преподавателите са жени спрямо 35 процента мъже. Най-голямо е съотношението на жените спрямо мъжете в дисциплините „Приложение на изчислителната техника в икономиката“ и „Планиране“- 67 процента. Петдесет на петдесет са преподавателите по Международни икономически отношения и Маркетинг. Статистиката показва, че при стопанските науки се забелязва леко увеличение на жените нехабилитирани преподаватели.

Почти равен е броят на мъжете и жени преподаватели в Инженерно-педагогически факултет, Колеж-Сливен и Департамент за квалификация и професионално развитие на учители към ТУ-София. Академичният състав се състои от 79 преподаватели - професори, доценти, главни асистенти, асистенти и старши преподаватели, от които 39 са мъже, а 40 са жени.

Общият брой на академичния състав в Тракийски университет в Стара Загора е 573 души, от които 338 са жени, а 235 са мъжете, съобщиха за БТА от пресцентъра на висшето учебно заведение. Това означава че процентното съотношение е 59 на сто в полза на жените. Най-много дами сред преподавателите има в най-голямата структура на университета- Медицинския факултет, където са 130 жени на 73 мъже.

А в процентно съотношение най-много са жените във Филиал Хасково, където са близо 82 на сто - девет жени на двама мъже, следвани от Департаментът за информация и повишаване квалификацията на учителите - осем жени на трима мъже и Медицинския колеж, където работят 22 жени и 11 мъже. Ветеринарномедицинският факултет е единственият, където преобладава силният пол - там преподаватели са 58 мъже и 41 жени. Във факултетът по "Техника и технологии" в Ямбол са 32 жени и 27 мъже, Педагогическият факултет има 33 жени преподаватели и девет мъже, в Стопанският факултет - 32 жени на 18 мъже.

Единственото звено, което е с приблизително еднакъв брой на учените е Аграрния факултет, където преподават 39 жени и 37 мъже.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Stoian
    Това е голяма глупост,какви жени,каква наука ,пьлна простотия!
  • 5
    2

    Тази кикимора да се връща в България, за да не харчи държавни пари. На фона на кризата в Българи, тази статистика -стъкмистика е пълна предизборна глупост.
  • 5
    1
    хахаха
    не бях виждал тази кикимора повече от година. дори забравих коя точно беше.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари