Мария Габриел: Европа вече изостава, но има шанс

0
Според българския еврокомисар САЩ и Китай ни изпреварват, но не е необратимо. Трябват инвестиции
Според българския еврокомисар САЩ и Китай ни изпреварват, но не е необратимо. Трябват инвестиции

Трябва да си дадем сметка, че ако не инвестираме сега, Европа рискува да се озове в необратима ситуация.

Европа вече изостава при последната вълна иновации, но има шанс. САЩ и Китай са основните ѝ конкуренти и липсата на инвестиции в образование и т.н. е вредна. Това е лошо и за научно-изследователските компании,

Това каза Мария Габриел по време на изслушването ѝ в Европейския парламент за поста на еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“.

„317 млрд. евро е инвестирала Европа в научните изследвания, което е над нивото от 2%, но ако може да стигне до 4%, ще има и по-добър шанс за регионите“, допълни тя.

Габриел е категорична, че постигането на независимост, хващането на новата вълна иновации, изисква инвестиции. „Ако изостанем в технологиите, няма да можем да осигурим технологична независимост“, добави тя и изтъкна, че програма „Хоризонт Европа“, за която тя ще отговаря в новия си мандат, може да помогне за това.

Българският еврокомисар обеща програмата да отчита спецификата на всяка отделна държава. Тя се ангажира да пътува до регионите и да разговаря за „Хоризонт Европа“ през призмата на това, което хората смятат за необходимо.

„Иска да допринесе за нов живот на европейското научно-изследователство пространство. Европейският научно-изследователски съвет е пример за мярка срещу „изтичането на мозъци“. Трябва да атакуваме и проблема, че в някои части на Европа има изоставане. При преговорите за „Хоризонт Европа“ ще проучва, във връзка със стипендиите „Мария Кюри“, дали може да има финансова възможност за лицата, които искат да се върнат в страните по произход. Има такъв пилотен проект“, каза тя.

Габриел спомена идеята за лаборатория за творчество и иновации в програмата „Творческа Европа“ и каза, че МСП ще имат привилегирован достъп до нея.

Изрази надежда да се срещне с европейските университети. „Ако те се грижат за познанията и резултатите, ще има напредък“, каза Габриел. Ще организира конференция за оползотворяването на резултатите от образованието.

Изрази несъгласие, че се прави недостатъчно за МСП в "Хоризонт 2020", но каза, че може да се прави повече и по-добре. Европейският иновационен съвет трябва да е като гише за обслужване за МСП. Имаме първите резултати - дадени са повече от 2 млрд евро на повече от 4 хил. МСП. Искам МСП във всички региони да са информирани за тази възможност, допълни кандидатът за еврокомисар. Обърна особено внимание на възможностите за регионални иновации, идващи от Европейският иновационен съвет.

„Бюджетът никога няма да е достатъчен и затова говоря за използването и на други възможности, имаме и програмата InvestEU, трябва да продължим да ги използваме“, подчерта Габриел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари