България е първата страна в ЕС, предала заподозрян за корупция на Китай

0
Китай за пръв път екстрадира заподозрян за корупция от държава членка на Европейския съюз
Китай за пръв път екстрадира заподозрян за корупция от държава членка на Европейския съюз

Китай за пръв път екстрадира заподозрян за корупция от държава членка на Европейския съюз, съобщиха "Ройтерс" и китайското издание "Пийпълс дейли".

Антикорупционната кампания, започната от Пекин, стана важен стълб в усилията на президента Си Цзинпин да върне в страната бегълци, заподозрени в икономически престъпления и измами.

Съдействието на западни страни обаче винаги е било проблем и затова операциите досега не са се увенчавали с особен успех. Повечето европейски страни, сред тях Съединените щати, Канада и Австралия (където са повечето от ключовите заподозрени от китайските власти), смятат, че на правосъдната система в азиатската държава липсва нужната прозрачност, пише "Ройтерс", цитиран от Дневник.

В кратко изявление органът за борба с измамите в Китай обяви, че Яо Цзинци е бил екстрадиран с помощта на България. "Това е първият път, когато успешно екстрадираме бюрократ, заподозрян в престъпления, свързани с длъжността му, от страна членка на ЕС", обяснява институцията.

Кой е Яо Цзинци

Заподозреният, предаден на Китай, е служител на администрацията на провинция Джъдзян. Той бяга от Китай още през декември 2005 г., заподозрян, че е взел подкупи, обяснява комисията.

Китайски издания го описват като бивш заместник-управител на област Синчан, в източната част на провинцията.

Според агенция "Синхуа" роденият през 1956 г. Синчан е заподозрян, че е приемал "огромни суми пари и имущество" многократно, възползвайки се от положението си.

В системата на Интерпол Яо се издирва от 3 октомври, задържан е 2 седмици по-късно - на 17 октомври - от полицията в България, а в понеделник съд в София е одобрил екстрадицията му в Китай. Не е възможно да се установи дали Яо е получил правото на адвокат в страната, нито е бил установен контакт с членове на семейството му, пише "Ройтерс".

Китайското правителство твърди, че много други заподозрени са се предавали на властите по собствено желание, връщайки се в страната. Активисти същевременно смятат, че Пекин в някои случаи е постигал това чрез натиск върху семействата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари