България е напът да загърби милиардите левове от ЕС за енергетика

1
Драгомир Стойнев скъса пътната карта на трибуната, с което предизвика възторжени аплодисменти от партийния си лидер Корнелия Нинова
Драгомир Стойнев скъса пътната карта на трибуната, с което предизвика възторжени аплодисменти от партийния си лидер Корнелия Нинова Снимка: Благой Кирилов, БТА

Народното събрание отказа да одобри ключов документ по плана за възстановяване

България е напът да загърби милиарди левове финансиране по националния план за възстановяване и устойчивост в областта на енергетиката, приемайки решения, които ще направят много трудно получаването на парите.

На фона на протести на миньори и енергетици Народното събрание отказа днес да разгледа и гласува актуализирана Пътна карта за климатична неутралност. Това е ключов документ по линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), чрез който България очаква огромни средства от Брюксел, както и поетите от България ангажименти в областта на Зелената сделка. По-късно през деня предстои окончателно гласуване и на отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия за битовите потребители - също ключова реформа по ПВУ, обясни вестник "Сега".

България представи в Брюксел пътна карта, но тя не бе достатъчно добре съобразена с други стратегически документи и се стигна до актуализиране. Приемането на картата е едно от условията за получаване на второто плащане по плана за възстановяване, като документът определя хронологична рамка на реформите и ангажиментите, които се приемат. Вчера на парламентарната енергийна комисия стана ясно, че и в актуализираната пътна карта продължава да има спорни ангажименти като изграждането на мощни офшорни вятърни електроцентрали. Либерализацията на пазара на електроенергия също е условие за второто плащане, като част от промените в Закона за енергетиката, които Брюксел очаква да са влезли в сила. В момента НС обсъжда решение да финансира с пари от националния бюджет рекултивацията на терени в Маришкия басейн - предвиждат се по 200 млн. лв. да бъдат отпускани годишно до 2029 г.

КАКВО СЕ СЛУЧИ

Предложението да не се разгледа пътната карта направи Драгомир Стойнев от БСП. Той обяви, че тя "ще погуби нашите въглищни региони". "Нищо не налага приемането на тази пътна карта", обяви соцдепутатът и демонстративно скъса копие от картата, докато говореше от трибуната. Водачът на БСП Корнелия Нинова възторжено му изръкопляска от място. "Тя (картата – бел.ред.) не разрешава нито един проблем. В нея се говори само за ВЕИ. Докато не се преразгледа Зелената сделка, пътната карта не трябва да се гледа от българския парламент", викаше Стойнев и блъскаше по трибуната – вероятно за да изглежда по-убедителен.

При последвалото гласуване предложението му беше подкрепено от 158 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП, ИТН и независим. Против беше един депутат от ПП-ДБ, а 42-ма негови колеги се въздържаха. Никой друг не се обоснова по важната тема – дори десните, чието правителство изготви актуализираната карта.

Само Искра Михайлова от "Възраждане" излезе на трибуната, за да обвини БСП, че е участвало в приемането на първоначалната карта, докато беше в коалиция с ПП-ДБ в кабинета "Петков", а герберите нападна, че са повлияли на профсъюзите да прекратят протестите на миньорите и енергетиците в защита на въглищната енергетика миналата година. Според Михайлова продължават да текат сроковете по досегашната карта и се работи с Европейската комисия за затварянето на въглищните мини. Стойнев обаче спокойно я увери: "Няма пътна карта. Правителството няма какво да изпрати. Докато не я преработи и не се одобри от НС, нищо не работи в момента. Докато няма правителство, което наистина да е загрижено за съдбата на нашата въглищна енергетика, няма какво да се изпраща."

ПРОТЕСТИ

Решението за отхвърляне на актуализираната пътна карта бе взето на фона на протести на миньори и енергетици от Маришкия въглищен басейн излязоха на национален протестен митинг днес. Протестиращите дойдоха пред Народното събрание и Министерски съвет с настояване за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия за битовите потребители. Точката е предвидена за окончателно гласуване в пленарна зала днес. Към протеста се присъединиха и работещи в ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", "Топлофикация-Перник".

Работещите в мините и въглищните централи са обезпокоени, че още тази година ще загубят работата си, тъй като реформата предвижда от 1 юли токът от въглищните централи да отпадне от енергийния микс за сметка на ВЕИ.

ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН вече гласуваха на първо четене първата фаза на реформата - освобождаването на цените на едро на тока за бита, да бъде отложена с една година.

Синдикалните организации в енергетиката внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Така централата ще стане конкурентоспособна на пазара на електроенергия и ще може да бъде предотвратено затварянето й, обясни пред БНР Станимир Георгиев, председател на Сдружение "Миньори и енергетици заедно".

Заради протеста се налагат промени в движението и престоя на автомобили по булевардите "Тодор Александров", "Цар Освободител" и "Княз Александър Дондуков", както и на паркинга на площад "Княз Александър I".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари