Българите теглят все повече от спестяванията си, за да покрият домакинските си разходи

0
Това показват данните на НСИ
Това показват данните на НСИ Видео: NOVA

Това показват данните на НСИ

Българите теглят с 27% повече от спестяванията си, за да покрият семейните разходи. Това показват данните на Националния статистически институт. Те са за последното тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано. Половината от разходите отиват за храна и отопление. На този фон от Евростат отчитат спад на спестяванията на домакинствата в еврозоната с 13%. Според експерти у нас процентът е значително по-висок, предава NOVA.

Почти половината ни пари отиват за храна и отопление през зимата - над 1000 лв. Останалите средства, дори при средна заплата от около 1600 лв., едва покриват другите основни разходи, показва статистиката на НСИ.

За да се справят Ани Петрова и мъжът й, които имат син на година и половина, се опитват да припечелят допълнително като продават разсади.

Всички пари отиват за разходи. Като започнем ток, вода, кабелна, телефони и храната най-вече”, споделя жената.

В края на 2020 г. средно на тримесечие в едно семейство теглят 155 лв. от спестяванията си, за да допълнят месечния бюджет. Година по-късно, когато инфлацията тръгна нагоре, сумата се увеличава на 198 лв. Към днешна дата ситуацията се влошава.

Размерът на работната заплата не може да компенсира увеличението на цените и ускорената инфлация, която наблюдаваме през последните месеци”, обясни Виолета Иванова от КНСБ.

От Евростат отчитат спад на спестените пари във всички страни в еврозоната, но от КНСБ смятат, че у нас процентът е по-висок.

„За да се покрие инфлацията и да останат спестявания в домакинските бюджети, то трябва минимум 20% да имаме ръст на средната работна заплата”, смята Иванова.

Спад с 50% има и на новооткритите депозити в банките, спрямо миналата година, съобщават финансови експерти.

Съветът е, ако все пак успеем да заделим средства, то да помислим и за инвестиция. Вариантите са от стандартната инвестиция в имоти до най-модерните като например криптовалути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари