Българите не правят разлика между фалшиви и жълти новини

0
Едва 16 процента от хората в проучване на „Алфа Рисърч“ казват, че са чули реална фалшива новина
Едва 16 процента от хората в проучване на „Алфа Рисърч“ казват, че са чули реална фалшива новина Видео: bitelevision.com

Доста притеснителни данни се появиха тази седмица от проучване на „Алфа Рисърч“ съвместно с фондация „Конрад Аденауер“.

От него става ясно, че хората не са наясно какво точно е фалшива новина. Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ коментира данните в ефира на „Хайд Парк“, предаде bitelevision.com.

Фалшивите новини са само акцент от зависимостта или независимостта на медиите. Като важни резултати от това проучване аз бих отбелязала три факта. Факти, които същевременно са притеснителни. На първо място е зависимостта на медиите. Имаме само 10 % , които твърдят, че според тях медиите в България са напълно независими, 45 процента смятат, че те са изцяло зависими, останалите са някъде по средата.

Трябва да кажем,че този въпрос поне от няколко години е сериозно и във вниманието на европейското и обществено мнение. Когато говорим за усещане и за доверие, дефиницията е по-малко важна. Защото е по-важно по какъв начин хората се ориентират в едни или други реалности, а не винаги те се ориентират спрямо дефиницията.

Преди нашето проучване през 2016 година излиза едно голяма проучване на „Евробарометър“ за независимостта на медиите в европейски контекст. 58 процента от европейските граждани казват ,че медиите в техните страни не предоставят информация, която да е свободна от политически и икономически натиск.

И пак за нашето изследване: 75 процента от хората твърдят,че са чули поне една фалшива новина през последната година. Около 25 процента са тези, които казват ,че през последната седмица са чули фалшива новина. При тези 75 процента, като ги попитаме каква фалшива новина чухте, те обясняват: 45% компромати от личния живот на известни личности, сензации за известни хора- при около 35 процента, 25 % очерняне на политическия противник. Едва 16 процента казват,че са чули реална фалшива новина“, обясни Боряна Димитрова.

Източник: bitelevision.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари