Българинът дарява все по-често

0
61% от българите биха дарявали повече, ако знаят за какво отиват парите им
61% от българите биха дарявали повече, ако знаят за какво отиват парите им

През последната година 51% от хората в България са дарили пари за благотворителна кауза.

Средната сума на даренията пък е 100 лева. Според едно от последните проучвания 61% от българите биха дарявали повече, ако знаят за какво отиват парите им.

Елица Баракова от фондация "B cause" разкри в "България сутрин", че все повече млади в България започват да даряват, предава Bulgaria ON AIR.

Същото важи и за не толкова заможните хора у нас, които са със семеен доход до 12 хиляди лева.

"Общата картина на дарителството не се променят толкова бързо през последните години. Около 2/3 от хората даряват или са доброволци. Все повече хора използват технологичните методи за благотворителност. DMS кампаниите са на трето място в проучването. Ние обичаме да даряваме за деца, бедни и болни хора.  Дарителите казват, че го правят защото вярват, че заедно можем да направим света по-добър. Вече хората оценяват факта, че и малкото дарение е от значение", каза тя.

Баракова също така сподели, че всички желаещи да дарят пари за благотворителност могат да използват данъчни облекчения. 

"Ситуацията с данъците в България е такава, че всеки който дарява може да ползва данъчно облекчение от 5%. Компаниите пък имат право на 10%. Боагите хора и фирми също даряват много. 44% от хората със семеен доход до 12 хиляди лева са най-честите дарители.  Има голяма активност при даряването за деца, болни и животни. Напоследък има ръст при даряването за образователни кампании и кръводаряване. 50% от хората даряват, а 74% от тях са млади хора до 24 години", допълни Баракова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари