Българи в болнични, а работят в Гърция

0
С болнични българи отскачат да изкарат по някой лев като сезонни работници
С болнични българи отскачат да изкарат по някой лев като сезонни работници

Обсъждат до 10 000 лева глоба на лекар за фиктивен болничен.

С болнични българи отскачат да изкарат по някой лев като сезонни работници в Гърция. Такива сигнали от Благоевград проверяват служители от социално министерство, съобщи пред “Труд” ресорният министър Деница Сачева. Тя уточни, че става въпрос за болнични, чиято продължителност е над един месец. Разходите за изплащане на болнични на хазната са достигнали 463 млн. лв., уточни социалният министър.

Сачева коментира, че има регионален принцип на боледуване и предстои да се провери на кои места има работодатели, които карат целенасочено работниците си да излизат в болнични, за да пестят от заплати.

Има нарастване на общия брой издадените болнични листове за временна нетрудоспособност поради общо заболяване – към 2018 г. те са 2 млн. 243 хил., като нарастването за 9 години е 52,2%. От социално министерство отчитат, че болнични листове за най-младите на пазара на труда намалява, но за възрастовата група на 55 г. и повече години се увеличава.

Най-голям брой болнични се взимат през зимата – януари, февруари и март. Преди последните коледни и новогодишни празници няма драстично увеличаване на болничните листи, отчитат от социалното ведомство. Най-вероятно това се дължи на вдигнатия шум от работодателите за фалшивите болнични както и от заканата личните лекари да плащат до 10 хил. лв. глоба за издаване на фиктивни болнични.

Работодатели и експерти от здравното и социалното министерство обсъждат мерки за намаляване на фалшивите болнични. Предстоят контролни акции с участието на Главна инспекция по труда и медици. На работодателите ще бъде предложено да сключват договори с медицински заведения или и с лекари, на чиято експертиза да разчитат при съмнения за болнични.

Обмисля се и въвеждането на общ пакет за социалните помощи, за да се улеснят онези които ги получават, както и контролът на отговорните институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари