Българи чакат с месеци за работа в Англия

1
Хиляди българи чакат с месеци оферти за работа
Хиляди българи чакат с месеци оферти за работа

Интересът за работа във Великобритания от страна на българи остава огромен, въпреки решението за излизане на страната от ЕС  и неясното бъдеще на работещите там.

Хиляди българи чакат с месеци оферти за работа, показва допитване сред водещи посредници у нас, които изпращат хора на Острова, пише "Труд". Лицензирани фирми от София, Пловдив и Варна отчитат рекорден интерес на желаещи за работа в селското стопанство, услугите и строителството в Англия.

„На ден правим по над 20 индивидуални интервюта и работим без лятна почивка. Преценяваме здравословното и семейното състояние на хората, квалификацията и нивото на английски език“, признават от столична компания. 

Колегите им край морето уточняват, че минималната ставка за един час работа на Острова в момента е 6,5 паунда, а за работници над 25 години парите на час са минимум 7,2 паунда, което е над 16 лева. 

Сътрудници на фирма от Пловдив коментират, че получават множество запитвания за условията в Англия и от българи, върнали се от гурбет от Гърция и Испания, които търсят по-високи доходи в други страни. 

На въпрос колко средно може да изкара работник в аграрния сектор на страната, експерти изчисляват субективно, че минимумът на месец започва от над 2500 лева по формулата 160 работни часа за 30 дни по 7,2 паунда, което прави малко над 1150 английски лири. 

По данни от различни институции в момента на Острова живеят над 250 000 българи, като половината от тях са от дълги години там, останалите са сезонни работници.

Английският сайт agweb.com публикува любопитен материал вчера, в който се посочва, че след решението на Великобритания да напусне ЕС има рискове за селскостопанската индустрия, която е силно зависима от българските и румънските работници. В информацията се посочва, че в сектора с т.нар. меки плодове - ягоди, малини, къпини и други, който генерира над 600 милиона паунда приходи, желаещи англичани за работа липсват от години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари