Няма българи и поляци. Има проблем

1
Да си източноевропеец във Великобритания
Да си източноевропеец във Великобритания Видео: Дойче Веле

Кой ще работи по полетата, когато българите и поляците си тръгнат?

В Бостън, "най-източноевропейския град в Англия", работят много източноевропейци. Местните не ги харесват. А според мигрантите, британците са мързеливи.

Бостън е малко градче в Източна Англия, намиращо се само на няколко километра от брега на Северно море и попадащо в един земеделски район, наричан "зеленчуковата градина на Великобритания". Много мигранти вършат там черната работа на полето за малко пари. Това обаче изглежда не е попречило на 76% от местните избиратели (рекорд за страната) да гласуват в полза на Брекзита. По този начин те изразиха отношението си към големия брой чужденци - поляци, българи, румънци, литовци, които се трудят по полетата или във фабриките в околността, пише Дойче Веле.

След два месеца - на 29 март - Великобритания ще напусне ЕС. А днес (29 януари) е гласуването на резервния план "Б" на британската министър-председателка Тереза Мей. Променили ли са се междувременно нагласите на местните хора спрямо мигрантите? Отговор на този въпрос търси австрийският вестник "Дер Щандарт" в обширен репортаж от Източна Англия.

"Най-източноевропейският град" на Острова

Ако се разходите из британския Бостън, който се намира на около 180 километра северно от Лондон, може да ви се стори, че се намирате някъде в Източна Европа, пише авторът на статията. По-нататък четем:

Езиците, облеклото, прическите, магазините - рядко ще откриете нещо британско в тях. Именно високата миграция беше и най-горещата тема в кампанията преди референдума за Брекзит. Местните хора обвиняват пришълците в дъмпинг: работели за малко пари и им отнемали работните места на полето и във фабриките. Освен това източноевропейците пълнели училищата и болниците, натоварвали социалноосигурителната система и вдигали нивото на престъпността, гласят обвиненията. Някои британски медии дори наричат Бостън "столица на престъпността", както и "най-източноевропейският град" в Обединеното кралство.

"Британците са мързеливи"

Един българин, който продава български храни на своите сънародници, не е съгласен с тези определения. "Британците са прекалено мързеливи - не им се работи на минимална работна заплата. Ние сме по-трудолюбиви", казва той. По неговите думи, много от мигрантите се чувстват неуверени и несигурни заради предстоящия Брекзит. В неговия магазин постоянно влизат хора: той продава всичко необходимо - от захар, през сухи супи, до шампоани. Освен това при него се приемат и колетни пратки до България.

50-годишният ключар Бил пък от своя страна обвинява чужденците, че не желаели да се интегрират: "Те живеят в паралелни, затворени общности, не говорят нашия език". Много от тях вече си били заминали - заради предстоящия Брекзит, добавя той.

"Местните сами си режат клона"

Бостън всъщност винаги е разчитал на чужда работна ръка: първоначално в града идвали британци от Централна Англия, през 1990-те години започнали да прииждат португалци, които по-късно били заменени от поляците и литовците, а междувременно в земеделието и фабриките масово са заети българи и румънци.

Професор Йън Барнс от университета "Линкълн", намиращ се само на 50 км от Бостън, твърди, че местните хора сами си режели клона, като подкрепяли Брекзита. "Около 25 процента от работещите тук са мигранти и ако сега те си заминат, тогава ще възникне проблем с недостига на кадри, от който ще страдат всички компании", казва експертът по въпросите на европейската икономическа интеграция.

 

Повече британци на полето

"Повечето работодатели тук са убедени, че мигрантите работят много здраво и не се оплакват като британците", казва още проф. Барнс. Според него, в бъдеще повече британци ще трябва да работят по полетата - например да вадят картофи, моркови или да участват в производството на зърнени култури. "Това ще доведе до поскъпване на зеленчуците, а някои от земеделските култури очевидно ще трябва да се отглеждат в други райони на страната", добавя Барнс. Освен това много чужденци работят като болногледачи или помагат на възрастни хора, където също ще се отворят дупки, изтъква експертът.

Въпреки това в Бостън рядко ще срещнете някого, който да каже добра дума за мигрантите. "Дер Щандарт" обаче е открил и такъв човек: Джаки Патерсън, която работи като продавачка в магазин. Тя смята, че чужденците представляват "мила общност", както и че без тях градът ще бъде "едно тъжно място със застаряващо население". Патерсън е противничка на Брекзита и настоява за втори референдум. Тя изобщо не е сигурна, че ще може да живее с толкова много привърженици на Брекзита и дори обмисля да се премести в Лондон.

"Ще стане забавно..."

Във форума под публикацията на "Дер Щандарт" са публикувани и доста коментари на юзъри. Представяме някои от по-интересните мнения:

Един от потребителите пише: "Никакви колонии. Никакви източноевропейци. И ще стане много забавно. Изведнъж ще се окаже, че британците отново ще имат възможността да се захванат с дейности, от които всъщност с радост се бяха отървали."

Друг читател смята следното: "Страните, от които идват тези мигранти, ще спечелят. Понеже източноевропейските държави също не желаят мигранти, завръщащите се техни граждани могат временно да спрат негативните демографски процеси в тях."

Друг коментира ситуацията така: "Не, българите и румънците няма да бързат да се завърнат в родните си страни, а ще се оглеждат за работа в някоя друга страна от ЕС. В крайна сметка недостигът на работна ръка в земеделието е огромен..."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари