Бъчварова: През България преминават терористи!

0
През територията на България преминават членове на терористични организации, опитващи да достигнат до Западна Европа
През територията на България преминават членове на терористични организации, опитващи да достигнат до Западна Европа Снимка: БГНЕС

През територията на България преминават членове на терористични организации, опитващи да достигнат до Западна Европа.

Това заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС. 

Към настоящия момент не са постъпвали данни за организиране на терористично нападение на територията на страната и срещу българските интереси в чужбина, каза Бъчварова. 

„През последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през територията на България“, уточни министърът в оставка.

За подобряване на мерките за сигурност на българските граждани след терористичните актове в Берлин, Цюрих и Анкара, Бъчварова заяви, че Консултативната група е решила да се запази настоящата трета степен “ниско ниво” на заплаха, съгласно националния план за противодействие срещу тероризма. 

Освен това е разпоредена и степен на готовност “жълта” (предупреждение) за всички структури на МВР с акцент върху засилване на граничния контрол и охраната на мероприятия, свързани с коледните и новогодишни празници. Места посещавани от големи групи хора като концерти, коледни базари, големи магазини и др. Тези мерки се отнасят и за МВР по отношение на дипломатическите представителства в България, Турция и рисковите държави. 

Не е постъпвала конкретна информация за заплаха към конкретни чуждестранни дипломатически представителства на територията на България, на посолства на държавите от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористични организации. 

Няма данни за саморадикализирани представители на българската мюсюлманска общност, които биха могли да подготвят и осъществят атентати в страната. Няма данни и за крайнодесни и националистически организации за извършване на ответни действия към мюсюлманската общност у нас, бежански центрове или мюсюлмански храмове, допълни Бъчварова. 

Тя се обърна към българските граждани и ги увери, че трябва да са спокойни, защото няма заплаха и всички институции по време на празниците ще предприемат по-завишени мерки за сигурност и безопасност. 

Бъчварова коментира също, че в момента се подготвя годишният отчет на МВР. 

Относно режима на регистрация на мигрантите, получаване на бежански статут и начинът, по който се обработва информацията за пребиваващите в бежанските центрове, Бъчварова коментира, че непрекъснато се дава информация. Всички бежанци се регистрират и се следват процедурите - тези които имат право получават бежански статут го получават, а тези, които нямат такова право, се извеждат от страната.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари