БАБХ проверява храните за празничната трапеза

0
Те обхващат както обекти за производство и търговия с храни, така и складове за търговия на едро и заведения за обществено хранене
Те обхващат както обекти за производство и търговия с храни, така и складове за търговия на едро и заведения за обществено хранене Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Преди предстоящите празници Великден и Гергьовден от 5 април до 8 май 2022 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверки на храни в търговската мрежа

Те обхващат както обекти за производство и търговия с храни, така и складове за търговия на едро и заведения за обществено хранене.

Повече подробности сподели в ефира на Радио София Бистра Иванова от БАБХ. Тя каза, че фокусът е върху агнешкото месо, козунаците и яйцата, включително боядисани яйца и пресни зеленчуци.

"Що се касае до агнешкото месо например, това, което проследяваме е произхода му, здравната маркировка, придружаващите документи и начина на съхранение", каза Иванова.

Тя сподели, че агнешкото месо, което е с български произход трябва да бъде маркирано със син печат, а това, което е от трети страни с червен цвят и допълни, че когато месото се излага неопаковано, на мястото на излагането му трябва да бъде посочена страна на произход.

Иванова посъветва гражданите при установяване на месо с изтекъл срок на годност да подават сигнали на сайта на БАБХ и, че всяка областна дирекция има телефони на които жалбоподателите могат да звънят. Тя каза, че нарушения не липсват и поясни:

"Миналата седмица при рутинна проверка органите на СДВР бяха спрели един микробус, в който се оказа, че се превозва агнешко месо, тоест субпродукти - 75 кг. агнешко шкембе и 40 кг. агнешка лой, за които няма придружаващи документи и не е ясно какъв е техният произход, и за къде са предназначени".

Освен това Иванова допълни, че след проверки по пазарите също са установени нарушения. Тя апелира потребителите да пазаруват на регламентирани места, а покупката от различни платформи и амбулантни търговци крие риск, защото няма начин как да се проследи и да се гарантира произход на храните, които се предлагат по този начин.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари