Автоматите за минерална вода сеят зарази и болести

0
Най-добрият начин за предпазване от зарази е ползването на еднократни чаши
Най-добрият начин за предпазване от зарази е ползването на еднократни чаши

Всяка трета канелка за вода на диспенсър за масова употреба в България е заразена с бактерии, установи проверка на здравните инспекции в страната.

Причина за замърсяването е това, че се пипат от всеки, който си налива живителна течност от автомата. И това не е всичко. Не само канелките са замърсени, но и в застоялата вода са изолирани редица микроорганизми, информира Дело.

На фирмите, които се занимават с този вид услуга е било препоръчано да почистват по-често и да сменят на определени интервали от време канелките на апаратите за вода.

Най-добрият начин за предпазване от зарази е ползването на еднократни чаши.

От бранша са категорични, че дезинфектират редовно диспенсерите, но според производителите проблемите идват от начина им на съхранение в офисите и домовете.

Примерът: никой не знае всяко домакинство как мие чиниите си, ето защо не е известно и как съхранява и стопанисва машината за вода.

Масово фирмите озонират водата на всеки три и шест месеца, използват и препарати, с които дезинфектират диспенсърите като по този начин се получава среда, в която няма как да виреят зарази.

И все пак най-опасни за здравето на всички, които си наливат вода от подобни диспенсъри в офисите или вкъщи са канелките, тъй като до тях се допира ръбът на чашата.

Ето защо най-добрият начин за предпазване е ползването на еднократни пластмасови чаши, които големите фирми доставят безплатно с 19-литровите бидони.

Редовно се раздават брошури за употреба на апарата, а на самите машини има стикери за ползването им.

И все пак основно значение има това къде в офиса или в дома Ви държите диспенсърите за вода, тъй като понякога поставянето им на нехигиенични места като коридори или в близост до тоалетни, например, също повишава риска от използването им.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари