Бежанците сеят краста, бяс и чума

0
Децата, които идват в Европа, включително и у нас, нямат направени нито една ваксина
Децата, които идват в Европа, включително и у нас, нямат направени нито една ваксина

Бежанската вълна е заплаха за европейското обществено здраве.

Това е изводът от последния доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, изпратен до Министерството на здравеопазването. Децата, които идват в Европа, включително и у нас, нямат направена нито една ваксина и това поражда риска от възраждането на вече забравени по нашите ширини заболявания, алармира Всеки Ден.

Емигрантите носят със себе си редица инфекциозни, хронични и дори психични заболявания, които могат да променят генетичния фонд на европейското население, притеснени са здравните чиновници. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията потоците от хора ще донесат холера от Ирак и Судан, хепатит от Сирия, малария и туберкулоза от Афганистан, полиомиелит от Сомалия и т.н.

Епидемичните взривове от дребна и едра шарка пък ще стават все по-чести и по-мащабни, тъй като децата на бежанците не са ваксинирани. Въшки, краста, бяс и чума също са реални заплахи за териториите, през които се движат емигрантите. Най-голям проблем обаче ще възникне с липсата на достатъчно надежден контрол върху разпространението на СПИН, сифилис и туберкулоза, не крият опасенията си родните епидемиолози.

През последните няколко седмици са докладвани 27 случая на непозната треска в Холандия, Германия, Финландия и Белгия. Всички пациенти са бежанците от Сомалия и Етиопия. Те са използвали главно от източноафрикански маршрут за пътуването си, се казва в доклада изготвен от европейските здравни чиновници. Няколко от заразените емигранти са пребивавали в български центрове за настаняване.

На фона на тези данни твърде любопитен е фактът, че на 300-400 метра от здравното ни министерство има групи от емигранти с краста. Те лежат по тротоарите, по пейките и в градинките зад ЦУМ. Проверка показа, че някои от тях са с отворени рани по ръцете и краката. Просят, пазаруват в магазините по столичната търговска улица „Пиротска" и в Халите, пипат дръжките на врати и сеят заразата сред нищо не подозиращите столичани, които от съжаление им дават дребни монети.

За съжаление у нас няма данни за това какъв брой бежанци и с какви точно заболявания са лекувани през миналата година в родните болници. Периодично специалисти от различни лечебни заведения посещават бежанските лагери, но според мнозина българи усилията на здравното ни министерство не са достатъчни.

„Най-много се боим от полиомиелита, а също и от други заболявания, срещу които има ваксини - морбили, рубеола, паротит и т.н", каза преди време проф. Радка Аргирова, вирусолог в болница „Токуда". По думите й ситуацията изглеждала под контрол, но това можело да е само привидно.

Нейни колеги също са притеснени от евентуални епидемии, въпреки че тази година на няколко пъти главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев успокои населението, че „бежанците не носят зарази", „новопристигналите се преглеждат щателно", а „децата се ваксинират по българския имунизационен календар". Той призна обаче, че всеки десети сириец е носител на хепатит, позовавайки се на данните от докладите на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

В момента бежанците представляват грубо около 5-6% от населението на Европа. Последните официални данни са от 2013 г., когато те са били малко над 20 милиона. Броят им обаче нараства средно с по 25% на година и по неофициални данни в момента те достигат 35 милиона души.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари