Австралия се измести, географските карти не са актуални

2
Правителството в Канбера обяви, че географските ширина и дължина на страната официално ще бъдат променени
Правителството в Канбера обяви, че географските ширина и дължина на страната официално ще бъдат променени

Австралийският континент се е преместил с метър и половина на север през последните 22 години, предизвиквайки смут в GPS устройствата в страната.

Австралийската тектонска плоча е най-бързо движещата се континентална плоча, придвижваща се на север и леко на изток със 7 см всяка година. Това движение може да предизвика натрупване на напрежение, което да доведе до земетресение.

За момента обаче единственият ефект от него е изместването на цялата земна маса на Австралия по-близо до екватора, което означава, че континентът вече не се намира там, където е нарисуван на картите.

Именно това затруднява GPS устройствата, заради което правителството в Канбера обяви, че географските ширина и дължина на страната официално ще бъдат променени, за да отговарят на новата му позиция, пише научното изадние "Сайънс аръпт". В момента дигиталните карти знаят къде се намира една държава на базата на информация, получена от правителството на страната.

Ако например използвате услугата Google Maps от мобилен телефон, той изпраща сигнал до един от многото GPS сателити, които обикалят нашата планета. На базата на информацията за позицията ви телефонът може да установи вашата географска ширина и дължина. В Австралия обаче информацията, предоставена от правителството, е от 1994 г., от когато континентът се е преместил с 1,5 м.

За обикновените GPS устройствата в автомобилите и мобилните телефони това не е проблем, тъй като те са достоверни само в рамките на между 5 и 10 метра. Но с напредването на технологиите все повече устройства и техника започват да разчитат на този вид навигация и нейната точност може да е от решаващо значение.

Координатите на Австралия ще бъдат променени официално през 2017 г. Те ще бъдат нагласени спрямо предвижданията на геоложката служба на страната за това къде ще се намира континентът през 2020 г., или още 2 м северно.

Въпреки че движението на Тектонските плочи може да бъде предвидено, неочаквани събития като силни земетресения също могат да предизвикат неочаквано разместване на географските координати.

През 2004 г. земетресение от 8,1 по Рихтер, което удари Тихия океан, само за един ден промени разстоянието между Австралия и остров Тасмания с няколко милиметра.

Също така след тежкото земетресение в Непал от миналата година Хималаите намалиха височината си с 1,5 м.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари