Атанас Славов: Няма нито един главен прокурор, който да е избран без политическо влияние

0
Нидерландия и Австрия поставят допълнителни изисквания за Шенген, коментира правосъдният министър
Нидерландия и Австрия поставят допълнителни изисквания за Шенген, коментира правосъдният министър Снимка: ДБ

Нидерландия и Австрия поставят допълнителни изисквания за Шенген, коментира правосъдният министър

България има в момента стабилно правителство, излъчено от Народното събрание, което си е поставяло стратегически приоритети и ги следва неотклонно - това е моят извод от гласуването на вота на недоверие. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов.

"Прокурорите искат да са много близо до съдиите, но от това страда независимостта на съда. И това е едно постоянно повторено предупреждение от нашите партньори от Съвета на Европа, от Венецианската комисия. Прокуратурата не трябва да участва в кадровото израстване на съда, не трябва да се меси в администрирането на съда. Така че това разделяне, което предлагаме е достатъчно силно мотивирано. То отговаря на стандартите за независимост на съда", коментира Славов.

По думите му винаги е имало политическо влияние в прокуратурата. "Няма нито един главен прокурор, който да е избран досега без политическо влияние. Като започнем от Татарчев, минем през Филчев, Цацаров, Гешев", заяви министърът на правосъдието в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Когато "Демократична България" и "Продължаваме промяната" си представихме нашия конституционен проект, там бяхме предложили нещо много просто и много ясно. Правителството в оставка да бъде назначавано за служебно правителство. Така е в повечето парламентарни държави. Това е действащ модел на много места", посочи Атанас Славов.

Според него, ако погледнем формалните изисквания за Шенген, ние отдавна сме ги изпълнили, но Нидерландия и Австрия поставят допълнителни изисквания. "Нидерландия - за върховенство на правото и борба с корупцията, Австрия - за укрепване на границите допълнително. Важно е ние да сме надежден съюзник, важно е в България да прилагаме еднакво правото на Европейския съюз, както се прилага в другите държави", подчерта министърът на правосъдието Атанас Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари