Атанас Мангъров няма да бъде разследван за твърденията си за смъртни случаи от ваксини

7
Всеки избира сам в какво да вярва и как да се пази, мотивира се прокурор Константин Сулев
Всеки избира сам в какво да вярва и как да се пази, мотивира се прокурор Константин Сулев Снимка: БГНЕС

Всеки избира сам в какво да вярва и как да се пази, мотивира се прокурор Константин Сулев

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров няма да бъде разследван за всяване на паника заради твърдението му от началото на годината, че над 500 души са починали, защото са се ваксинирали срещу COVID-19. В профила си във Фейсбук лекарят е публикувал постановление на Софийската районна прокуратура (СРП) от октомври, с което тя е отказала да започне разследване срещу него за всяване на паника, пише Lex.bg.

Мангъров е сред най-големите противници на ваксините срещу коронавируса, а в началото на годината каза пред „Нова телевизия“, че 564 души са починали, защото са ваксинирани. Тогава вече беше въведен и зеленият сертификат, като инфекционистът посочи, че хората, които имат сертификат и са ваксинирани, са опасни, защото се придвижват по-свободно и заразяват останалите.

Сигнал срещу Мангъров подаде шефката на столичната лекарска колегия доц. Йорданка Узунова. По случая е била образувана проверка в СРП, по която Мангъров е изразил становище, че в предаването е изнесъл данни за починалите ваксинирани. В него той се спира на два конкретни случая с починали младежи и казва, че било неясно защо млади хора изпадат в животозастрашаващи състояния и то около две седмици след ваксинация.

По думите му, хипотезите при ваксинираните жертви са две. Първата е, че са починали, въпреки че са ваксинирани, което може и да означава, че в част от случаите ваксината не работи, тъй като има други хора със същите характеристики и заболявания, които са ваксинирани и не са починали. Втората хипотеза според Мангъров е, че са починали, защото са ваксинирани, което може да означава, че ваксината е допринесла и дори предизвикала смъртта им, тъй като ваксинирани със същите характеристики и заболявания не са починали.

Според прокурор Константин Сулев, за да има престъпление по чл. 326 от Наказателния кодекс, трябва да бъдат подавани неверни или заблуждаващи знаци за тревога, като поведението на виновния трябва да е насочено към подаването на информация, че дадено положение е по-тежко, отколкото е в действителност.

„Няма как становището на едно лице да всява тревога или паника“, пише прокурор Сулев и добавя, че и в Министерството на здравеопазването са посочили, че нямат информация за извършени изследвания по отношение на причината за фаталните изходи при починали от коронавирус.

„Това твърдение означава, че не може категорично да се приеме, че казаното от доц. Мангьров е абсолютно невярно, защото дори Министерството на здравеопазването не може категорично да заяви, че ваксинираните лица не са починали в резултат на поставяне на ковид ваксина – такива изследвания не са правени“, пише в постановлението. За конкретните два случая, споменати от Мангъров, прокурорът пише, че за едната пациентка болницата подозирала сериозна или неочаквана нежелана лекарствена реакция от приложената ваксина. В другия случай пък макар да нямало установена връзка между заболяването и поставянето на ваксина, в писмо на Изпълнителната агенция по лекарствата се казвало, че „е потвърден риск от много рядко срещан синдром на тромбоцитопения“.

„С други думи налице е официален източник, който потвърждава, че е възможно ваксината да причини синдром на тромбоза. Към настоящия момент не може да се приеме, че твърденията на доц. Мангьров са верни или неверни, защото и самите данни от държавните институции също не са подкрепени с нужните доказателства“, се казва в постановлението.

Така прокурор Сулев стига до извод, че „като доказан специалист в своята област“, доц. Мангъров единствено е изложил свое становище по обществено значим въпрос.

„В конкретната ситуация доц. Мангъров е бил поканен за даване на становище. Това не прави мнението на доц. Мангъров невалидно или нищожно. Не го прави и по-малко обосновано. В настоящия момент никой не може да каже дали доц. Мангъров е прав или не. Важното е, че в демократичното общество хората имат право на мнение, а мнението на доказан специалист като доц. Мангъров не е голословно. Всеки избира сам в какво да вярва и как да се пази. Недопустимо е обаче да се иска „този човек“ да бъде свален със сила от екран и да му се затвори устата“, пише прокурор Сулев и завършва с извод, че доц. Мангъров може да изложи становището си в продължение на няколко дни, но повечето граждани няма да го разберат, нито ще искат да го слушат, защото „в днешното общество никой не иска да губи повече от няколко минути, за да се запознае с нещо“.

От столичната колегия на Българския лекарски съюз са се запознали с постановлението на прокуратурата и са решили да не го обжалват, което означава, че Мангъров няма да бъде наказван за нарушение на етичните правила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    Поклон!
    Браво, докторе! Само ти, д-р Георги Тодоров и д-р Пламен Пасков бяхте хората, които говореха истината, без да се лакомите за пари като останалите алчни докторчета, които играеха по covid-свирката на лакомите политици и частната СЗО! А на доброволно „ваксинираните“ идиоти и с хуй в устата да им го набиваш, мозъкът им няма да се задържи в черепната кутия! Но тя, „ваксината“, в комбинация с естествения отбор, си знаят работата! Въпрос на време е! Тик-так! Тик-так! Тик-так!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари