Доцент Мангъров поиска етичната комисия да не го разследва

4
Според доц. Мангъров, цялото производство пред етичната комисия е "изначално опорочено и следва да бъде прекратено незабавно",
Според доц. Мангъров, цялото производство пред етичната комисия е "изначално опорочено и следва да бъде прекратено незабавно", Снимка: БГНЕС

Производството срещу инфекциониста беше образувано след подаден сигнал от председателя на УС на БЛС

Доц. Атанас Мангъров поиска образуваното срещу него производство пред Комисията по професионална етика на Столичната лекарска комисия да бъде прекратено. Това се казва в становището, което началникът на ковид клиника в Инфекциозна болница – София е изпратил до комисията, предаде КРОСС.

Производството срещу инфекциониста, добил популярност с позицията си срещу ковид ваксините и зелените сертификати, беше образувано след подаден сигнал от председателя на УС на БЛС.

"Управителният съвет на Български лекарски съюз (БЛС) взе решение и сезира Столичната комисия по професионална етика във връзка с поредните неверни твърдения и откровени лъжи на доц. Атанас Мангъров по „Нова телевизия“ на 16 януари", мотивираха се от съсловната организация, акцентирайки върху изказването му: “... тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“.

Според доц. Мангъров, цялото производство пред етичната комисия е "изначално опорочено и следва да бъде прекратено незабавно", а "актът, с който УС на БЛС сезира подведомствената си комисия към СЛК, е груб пример за конфликт на интереси".

"Етичната комисия на БЛС е горестоящ орган спрямо етичната комисия на Софийската колегия и като такъв има различни формални и неформални механизми за контрол. Един от тях е правомощието по чл. 64, ал. 1 от Кодекса за професионална етика на лекарите в България, без това да изчерпва отношенията между тези два сходни органа, единият от които е на централно, а другият - на регионално ниво", посочва инфекционистът.

Атанас Мангъров цитира и изказвания на проф. д-р Мая Аргирова, председател на Етичната комисия на БЛС, че в действията му има „насъскване на агресия в обществото, което и без това е разделено“ и, че "този път трябва да бъдем безкомпромисни”, като аргумент с които, по думите му, тя предопределя изхода на производството пред КПЕ на СЛК.

"Намесата на г-жа Аргирова в производството пред КПЕ на СЛК и явният ѝ опит да повлия върху него и да предреши изхода му, са неморално и неправомерно деяние. В тази връзка би било логично г-жа Аргирова да се самосезира и да открие производство срещу самата себе си във връзка с чл. 64, ал. 3 от Кодекса за професионална етика на лекарите в България", коментира доц. Мангъров.

"Изказванията даже само на г-жа Аргирова са достатъчни да опорочат производството, образувано срещу мен в рамките на коментирания сигнал. В комбинация с факта, че има упражнен явен политически натиск и има сезиране от УС на БЛС в явно нарушение на чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗСОЛЛДМ и други нормативни текстове, мисля че няма нужда от допълнителни коментари за законосъобразността на това производство", пише в заключение той.

Освен това, доцентът пита дали етичната комисия е образувала дисциплинарни производства спрямо медицински лица, които са отправяли остри критики по негов адрес в различни медии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 81
    4
    БГ Патриот
    Спокойно, дофторе! Като те изключат от БЛС за теб винаги има място в асоциацията на астролозите и радиоестезистите!!!
  • -79
    3
    Милю
    Част от писмото на уважавания от мен доц. Мангъров: „Всичко това показва, че българското правителство, съответно и цялата контролирана от него държавна администрация на изпълнителната власт (част от която е ИАЛ), по силата на посочените договорености са обвързани да подпомагат производителите на ковид ваксини и нямат никакъв стимул да регистрират сигнали за тежки странични ефекти, включително смърт, още повече да признават и удостоверяват причинната връзка между ефектите и ваксинацията. Това е изключително сериозен въпрос, тъй като по този начин българските граждани нямат никаква гаранция, че държавните органи и институции защитават техните права и интереси, а не интересите на производителите на ковид ваксини. В заключение – когато става дума за фактите, включително научните факти, аз изложих достатъчно такива, за да обоснова тезите си. Правото ми на вътрешно убеждение не мисля, че някой може да ми го отнеме, то е гарантирано и от чл. 38 от Конституцията. А относно моята етика, както написах и по-горе, тя е видна от моята работа с пациентите ми и от моята ангажираност с тяхното здраве и благополучие. Както и от моето търсене на истината и справедливостта. Основният принцип на медицината е Primum non nocere. Надявам се никой от Вас да не го е забравил.“
  • 7
    2
    Dobre
    Все пак трябва да им отговори нещо от "кумова срама", иначе ще се почувстват пренебрегнати "лаборантките" там, те си драпат за слава на гърба на д-р Мангъров и за милионите от тестове - завалиите ! Да имаш нерви да ги изтърпиш, хората с талант и позиции винаги са били смехотворно предизвиквани от по-посредствените, но истината винаги побеждава !
  • -7
    1
    русенец
    Да бе, защо да не го разследват? Или нещо се уплаши този? Е, да отиде да се жали не Беновска
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари