Асен Василев: Обезщетението за втората година от майчинството става 780 лева

1
Към момента сумата, която получаваха майките за всеки месец през втората година, беше в размер на 710 лв.
Към момента сумата, която получаваха майките за всеки месец през втората година, беше в размер на 710 лв.

Към момента сумата, която получаваха майките за всеки месец през втората година, беше в размер на 710 лв.

Минималната работна заплата остава 780 лв. според проектобюджет 2023, но минималните осигуровки се вдигат от 1 август със 70 лв. и по този начин също ще бъдат 780 лв. Толкова ще е и втората година от майчинството, това обясни министъра на финансите Асен Василев, по време на заседанието на Тристранния съвет за сътрудничество, предава bTV.

През времето на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на майката или лицето, което е поело тази отговорност, се изплаща парично обезщетение, фиксирано от държавните органи.

Към момента сумата, която получаваха майките за всеки месец през втората година, беше в размер на 710 лева.

Очаква се депутатите да гласуват новия бюджет преди да излязат в лятната си почивка.

Обезщетение за майчинство през втората година се получава, при желание на родителя да отглежда още една година детето си без да се връща на работа, важен фактор е детето да не е записано в детско заведение.

По време на втората година, отглеждането на дете може да бъде преотстъпено със съгласие от майката, на бащата или на един от техните родители (баба или дядо на детето), но само ако работят по трудово правоотношение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари