Асен Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

0
ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи финансовият министър
ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи финансовият министър Снимка: БТА

ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи финансовият министър

Международният валутен фонд (МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците. Това коментира министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на въпрос за казаното вчера от ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, която е на посещение у нас, че една от препоръките на мисията към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 процента, предаде БТА.

ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, каза Василев. Той припомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, каза министърът.

Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, каза министърът.

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев каза, че това зависи от това кога ще покрием критерия за инфлацията.

В отговор на въпрос относно преговорите за правителство и предстоящото връчване в понеделник от президента на мандат за съставяне на кабинет, Асен Василев коментира, че преговорите все още продължават в Народното събрание и когато е ясно, ще бъде съобщено. Преговорите продължават, каза отново Василев, попитан дали са ясни имената на министрите, както и дали той ще бъде финансов министър. Това, което сме заявили, е, че работим за реализиране на първия мандат, каза още той.

Министър Василев участва в конференцията "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса", организирана от Министерството на финансите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Точен
    Те вече са вдигнати или и това не знаеш защо лъжите .
  • 10
    1
    Пенчева
    Абе какви намерения имаш ти си ги запази за себе си. Данъците недей да дигаш, а си дигай пръдливия педерастки задник и марш от министерството, заедно с покровителя ти Бойко и мазното прасе Пеевски да изчезвате вовеки!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари