Асен Василев: България има най-ниската МРЗ в целия регион, въпреки увеличението

6
Министърът на финансите отбеляза, че пътят към по-високи доходи минава през по-високи инвестиции
Министърът на финансите отбеляза, че пътят към по-високи доходи минава през по-високи инвестиции Снимка: БТА

Министърът на финансите отбеляза, че пътят към по-високи доходи минава през по-високи инвестиции

Минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. ще бъде 933 лв. За сравнение, данните от „Евростат“, с които разполагаме, показват, че в Черна гора е 1049 лв., в Северна Македония – 946 лв., в Сърбия – 1070 лв. и в Румъния – 1256 лв. В целия регион ние имаме най-ниската МРЗ, въпреки увеличението.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев, предаде БГНЕС.

Финансовият министър обясни, че това се дължи до голяма степен на това, че ние имаме едно от най-ниските съотношения на капитал към работник, т.е. нашите работници работят с по-малко машини и публична инфраструктура – пътища, ЖП и всичко останало, това е основен фактор за повишаване на производителността.

Затова и този бюджет има такава амбициозна капиталова програма, която ще бъде разписана и по проекти, и по министерства, така че да е ясно, ако не се изпълнява, кои части не се изпълняват и да се търсят ясно причините за неизпълнението“, подчерта той.

Василев отбеляза, че пътят към по-високи доходи минава през по-високи инвестиции. „Точно затова се генерира дефицитът и се вземат допълнителните дългове. Заемът, който България ще вземе вследствие на дефицита, покрива горе-долу 50% от капиталовата програма, другите 50% си ги плащаме с наши или с европейски средства“, каза още министърът на финансите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    daskal
    До 1 - Вие изобщо видяхте ли съдържанието на статията? Ние оставаме с най-ниска минимална заплата на Балканите! Под страните, които не са членки на ЕС.
  • 1
    1
    123
    Еби си майката тлъст педераст адресно регистриран в сащ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари