Асен Василев: Икономика, която разчита на ниски заплати, отива в миналото

3
Бюджетът за 2022 година е инвестиционен бюджет - 12 милиарда повече с по-малко дълг
Бюджетът за 2022 година е инвестиционен бюджет - 12 милиарда повече с по-малко дълг Снимка: БТА

Бюджетът за 2022 година е инвестиционен бюджет - 12 милиарда повече с по-малко дълг

"Във философията на държавния бюджет за 2022 г. е залегнало коалиционното споразумение, както и промени в начина на мислене и планиране в държавата."

Това заяви от трибуната на парламента министърът на финансите Асен Василев, който откри дебата в залата по точката за приемане на Бюджет 2022. Той добави, че бюджетът е инвестиционен - инвестира в хора и инфраструктура, иначе няма как да има по-висок икономически растеж и доходи, предаде News.bg.

"Ниските заплати и ниските доходи трябва да останат в миналото, няма как конкурентното ни предимство да е, че сме бедни, а че произвеждаме продукти с високо ДДС. Има доста механизация на процесите и по-голяма продуктивност на труда, да се движим бързо, да се живее лесно и да не си губим времето", обясни визията си Василев.

Той каза какви са основните параметри - 5.8% от БВП капиталови инвестиции, увеличение на инвестициите в образование, здравеопазване, култура и спорт, залага се една социална програма, която да осигури социална солидарност към нашите съграждани.

Друг важен елемент във философията на бюджета, Асен Василев обясни чрез въпросите, зададени към Министерство на финансите - важното е не какъв процент е записан, а как с тези средства ще се инвестира и какви резултатите ще бъдат постигнати.

И ако се погледнат ценовите политики - за да постигнем резултати, са заделени такъв ресурс и такива средства. Този начин на бюджетиране е изключително важен и амбицията ни в актуализацията е бюджетът да бъде направен от нулата, уточни министърът.

Парите не са на държавата, на депутатите, на Министерския съвет, а на гражданите на страната, на фирмите и компаниите, категоричен бе той.

Бюджетният дефицит с ковид мерките е 4.1%, дългът е малко по-нисък от предвидения за миналата година - разходите са увеличени значително миналата година. Дългът, предвиден за догодина, също е по-малък - той е бил 27.2%, а ние предвиждаме 24.8%, отчете министърът.

Този бюджет, въпреки значителните инвестиции, се изпълнява с по-малко дълг, от бюджетите, предвидени за миналата година. Когато ГЕРБ пита къде са спрените кранчета, приходите - тук са, ние правим инвестиции от 12 млрд. лв. повече с дълг по-малък от предвидения от вас, обърна се Василев към опозицията.

Той добави още увеличение на разходите с 12 млрд. лв., от 4 млрд. лв. това означава, че приходните агенции са си свършили работата, а от друга страна означава, че българските фирми и работници са успели да изработят този продукт. Инфлацията е 5.6%, първата половина на годината се очаква да е по-висока, втората - да стане по-ниска.

Министърът на финансите уточни, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне политика по овладяване на инфлацията, ако не се оправдае, ще бъде отразено в макроикономическите прогнози на бюджета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Анонимен
    Подкрепям виждането на министъра. Старите хора са го казали: "Икономията е майка на мизерията".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари