Археолози откриха нови ценни находки край Новград

7

По време на проучванията в местността „Таш баир“ археолозите от България и Германия се натъкнаха на т. нар. рондел

Изключително успешно приключи поредният етап от разкопките в района на Новград. Проучванията се провеждат по линия на българо-германски проект още от 2018 година. Всяка година в началото на пролетта и в края на есента в местността „Таш баир“ се събират български и немски археолози. В екипа, който проучва археологически обекти в района, където река Янтра се влива в Дунав, се включват учени от Националния археологически институт на БАН и експерти от университета в германския град Тюбинген. Проектът се финансира основно от Германската изследователска фондация.

През тази година проучванията ни бяха съсредоточени на три различни обекта. Първият е разположен на голяма площ по южния склон на „Таш баир“ /сн. 1/. В началото археолозите разкопаха пещи от ранното Средновековие /сн.2/ и складова сграда от същия период /8-10 век/. След това достигнаха до много структури от късния неолит и ранния халколит, които представляват големи вкопавания /ями/. Изключително сме впечатлени от големия брой керамични находки, някои от които притежават украса / сн. 3/“, разказва проф. Свен Конрад, ръководител на немската група.

По време на проучванията археолозите се натъкнаха на т. нар. рондел. Това е пръстеновидна система, която се състои от два концентрични рова с външен диаметър от около 200 метра. Тези структури са построени предимно през Средната бронзова епоха /2000 г. пр. Хр./ и вероятно са били предназначени за ритуални действия. Поредните разкопки бяха насочени към проучването на дълбоките ровове /сн. 4/ В по-късните периоди – през Късната бронзова епоха и Късната желязна епоха, рововете по всяка вероятно са били използвани като укрепления. Във вътрешното пространство беше проучено полувкопано жилище и голяма яма от 5 век, което показва използването на обекта като място за убежище /рефугиум/ през Късната античност. Проучванията на това място бяха ръководени от д-р Таня Христова. Дейностите получиха финансиране по проект към Министерството на културата.

И тази година проучванията на Таш баир допринесоха за обогатяване на информацията за тази забележителна концентрация от селища и укрепления. Районът е разположен на стратегически важно място, което в миналото е играло ролята и на важен транспортен възел. Резултатите допринасят за по-задълбоченото разбиране на процесите, свързани с обитаването на района през различните епохи“, допълва  проф. Конрад. Направените проучвания сочат, че първоначално районът е имал директен достъп до река Янтра. С течение на годините коритото на реката се премества на изток. Вероятно това заедно с падането на Първото българско царство са част от причините, допринесли за преустановяване на заселването на „Таш баир“. Новият селищен център се развива от другата страна на устието на Янтра в района на днешното село Новград.

Ръководителите на археологическите проучвания предвиждат разкопките в района на „Таш баир“ да продължат през пролетта като основно ще бъде проучен още един обект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари