Находки от римско време разкриха в Русенско

7
Находки от римско време са разкрити при археологически разкопки разкриха край русенското село Новград
Находки от римско време са разкрити при археологически разкопки разкриха край русенското село Новград

Находки от римско време са разкрити при археологически разкопки разкриха край русенското село Новград

Експедицията е част от българо-германски изследователски проект, предава TVN. Специалистите проучват селища, укрепления и гробници в околностите на населеното място. По думите на ръководителя на експедицията проф. Свен Конрад от университета в германския град Тюбинген основен метод е извършването на системни обходи по полетата, при които се картографират повърхностните находки като керамика и керемиди. Използват се също въздушни и сателитни снимки на района. Откритите селищни образования, надгробни могили и други обекти се регистрират в археологическата карта на България.

Проучванията са извършени под ръководството на д-р Георги Иванов от Националния археологически институт при Българската академия на науките. В експедицията участват и специалисти от музеите в Русе и Горна Оряховица, както и студенти.

Поредното изследване се фокусира върху неизследвана територия по поречието на река Янтра между селата Новград и Джулюница. Друг акцент в проучването е укреплението Неокастро. Съоръжението е построено през Второто българско царство и заедно със селището се смята за основоположник на село Новград. В района, в скалите над река Янтра, се наблюдават останки от скален манастир, чието съществуване вероятно е свързано с укреплението.

Работата по проекта ще продължи в края на лятото, когато ще бъдат възобновени разкопките в района на село Новград“, информират от община Ценово.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари