Арестуваха 400 души в Хага заради протест срещу мерките заради коронавируса

0
Организаторите твърдят, че предложеният закон, формализиращ антивирусните мерки, е пресилен и антиконституционен
Организаторите твърдят, че предложеният закон, формализиращ антивирусните мерки, е пресилен и антиконституционен Снимка: БГНЕС

Властите в Хага арестуваха около 400 души, протестиращи срещу мерките за ограничаване на коронавируса, предаде Асошиейтед прес

Мирният протест прерасна в насилие след пристигането на десетки футболни фенове, които влязоха в сблъсъци в полицаи близо до централната железопътна гара, засипвайки ги с камъни и димки. В разпръсването на тълпата се включиха конни полицаи и беше използвано водно оръдие.

Демонстрацията първоначално беше забранена от кмета на Хага, но вчера той даде разрешение за кратък протест, понеже се оказа, че са се явили по-малко хора, отколкото се прогнозираше миналата седмица. Организаторите твърдят, че предложеният закон, формализиращ антивирусните мерки, е пресилен и антиконституционен.

Полицията съобщи в Туитър, че около 400 души са били задържани в течение на деня, но повечето вече са освободени. Общината посочи, че футболни фенове и други групи са дошли в града от цяла Нидерландия.

„Това няма нищо общо с демонстриране или свобода на изразяване. Тази група умишлено целеше да наруши обществения ред“, коментира кметът на Хага Йохан Ремкес, цитиран от Асошиейтед прес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари