Антон Кутев: При втори служебен кабинет ще е по-трудно, той няма да е същият

0
Снимка: bTV

Може би ще има промени, президентът може да предложи съвсем нов кабинет, каза той

Много по-трудно ще е при втори служебен кабинет, той няма да е същият. Някакви промени може би ще има. Това е работа на президента, той може да направи съвсем нов кабинет. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

По думите му протестите на лекарите трябва да са пред Народното събрание, защото от него зависи дали ще има пари за първа линия и за ресторантите. Голямата отговорност е на парламента, който се занимава в момента с изслушване на министрите, добави той.

Според Кутев е логично да има избори две в едно през октомври, но допълни, че не може да прецени дали машинното гласуване позволява гласуване за два различни избора наведнъж.

По отношение на уволненията, които служебният кабинет е направил, Антон Кутев заяви, че са били нужни, за да работи държавата по-добре.

Той нарече измислена сметка съобщените от Даниел Митов 1000 души, които са сменени от служебното правителство, предаде Фокус.

По отношение на тези 12 млн. лв., които днес Бойко Борисов обяви, че държавата ще плати под различна форма като обезщетения на служители, освободени от служебния кабинет, Антон Кутев обеща да провери това и каза: "Аз нямам против никакви пари, които се плащат на хора. Ако може държавата да плати на всеки българин в криза някакви пари, и било най-добре.

Вчера имаше среща на премиера с бизнеса и резултатът е, че днес вече има рязък спад на цената на тока благодарение на действията на служебното правителство. Вдигането на цената на тока беше благодарение на един куп хора, като това бивше ръководство на БЕХ, което ние дълго не можем да свалим. Ами извинете, но ако целият бизнес ще плаща по 400 лв., вместо по 114 лв. ток, за сметка на уволнените хора в БЕХ, дайте да ги уволняваме докато е време. Огромната част от уволненията бяха необходими, за да работи държавата по-добре, изборите да са по-честни. А че на Бойко Борисов това не му харесва – ами, няма да му хареса".

Според Кутев партиите трябва да направят всичко възможно да създадат редовно правителство, защото има огромна разлика между възможностите на редовното и служебното правителство.

Той уточни, че социалните, здравните и икономическите мерки по COVID кризата са били възможни до месец май и са отдавна изчерпани в бюджета.

По думите на Антон Кутев актуализацията на бюджета е абсолютно необходима, независимо кое ще е следващото правителство. "Много по-добре е да има редовно правителство, защото то има парламентарна подкрепа, отколкото да е служебно правителство, което няма парламент", коментира той.

Говорителят на служебния кабинет добави, че е много важно да има актуализация на бюджета, за да могат да се поемат COVID мерките, социалните и икономическите мерки, пенсиите.

"Служебно правителство не може да борави с бюджета, за да можем да изпълним мерките, които не бяха предвидени в бюджета - 60 на 40 и социалните мерки и 50-те лв. за пенсионерите, ние всъщност изстискахме всички резерви на бюджета. Ние взехме от всички министерства, част от парите, които имаха, ги дадоха, за да можем да платим пенсиите по 100 млн. и кусур на месец, но това приключи. До края на август или до средата на август, докато това служебно правителство е на власт, ние ще си изпълним всички ангажименти. Оттам нататък обаче – пари няма. Дали ще дойде редовно правителство, дали ще остане някаква разновидност на това правителство, това е въпрос на решение на президента и на парламента, но няма как което и да е правителство да продължи без да се направи актуализацията на бюджета.

Ние сме внесли актуализация на бюджета в първия ден на Народното събрание, мина вече почти месец, занимават се с какво ли не, изслушват министри, трябва да създадат, ако не искат всички комисии, да създадат две – правна и финансова, и тези две комисии да приемат актуализацията на бюджета. Без него не може да се продължи, ще спрат всички мерки.

Може да се преструктурират разходи, които са вътре, ние това вече го направихме, тези резерви сме ги изстискали, ние преструктурирахме, взехме от много министерства, вкарахме в другите, за да се поддържат мерките, това е приключено. Има 2 млрд., които ще бъдат събрани до края, те са идеално разчетени, тях ги има, не са сметнати фиктивно, както го правеше Борисов преди това. Те реално ще бъдат събрани в повече, само че служебното правителство не може да харчи от тях. Може да се прави с актуализацията на бюджета, тя е внесена", отбеляза Кутев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари