Ангелкова свиква спешна среща с концесионерите на плажовете

1
"Аномалиите" с цените и слабия сезон са акцентите
"Аномалиите" с цените и слабия сезон са акцентите

Министерството на туризма свиква спешна среща с концесионерите на плажовете заради трудния летен сезон, който се очертава.

Това стана ясно от изявление на министър Николина Ангелкова пред журналисти в парламента във вторник.

Тя бе там във връзка със заседание на регионалната комисия, която прие на първо четене връщането на старите законови норми за концесиониране на плажовете, пише Флагман.

След въпрос на медията как ще коментира истерията от последните дни със снимки на празни откъм туристи плажни ивици и дали те са реални, Ангелкова каза: „Аз мога да коментирам данните, които имаме при нас. Те са официални от Националния статистически институт по отношение на първите пет месеца на годината. Чуждестранните туристи, които са посетили България, са над 2,450 милиона, което към момента е ръст от 0,3%.

По отношение на юни месец, който по принцип е ключов за летния ли туристически сезон, ние тепърва очакваме официалните данни, които ще бъдат готови в края на юли, но така или иначе на база на предварителните записвания по отношение на данните, които имаме и от туроператорите, и от хотелиерите, очакваме за летния сезон да имаме средно между 3 и 6% лек спад в сравнение с предходната година, което ние прогнозирахме още в началото на тази година.

Според Ангелкова ситуацията изключително много зависи от това дали хотелиерите и туроператорите са предприели адекватни мерки, свързани с различни бонус програми и поощрения.

Тя припомни, че през 2016 г., когато Министерството на туризма започнало да стопанисва морските плажове, една от основните обсъждани теми била свързана с цените на плажните принадлежности.

Тогава ние приехме, и тя е действаща, нова методика, която е свързана с отдаването на плажовете на концесия и съответно под наем, където предлаганите цени на чадъри и шезлонги имат 40% тежест при избора на концесионер. Т.е. колкото по-ниска е предложената цена, толкова повече точки има (образно казано) в общата формула кандидатът за бъдещ концесионер.

По новите условия към момента са отдадени общо 60 плажа – 23 на концесия и останалите под наем, където ние сме сключили клауза в договора, която казва, че ако тези цени са различни от тези, с които кандидатът е спечелил, договорът се прекратява. Т.е. това е основание за прекратяване на договора”, обясни Николина Ангелкова.

Общо плажовете били 144.

Т.е. 84 от тях продължавали да се стопанисват по старите правила – отпреди 2016 г.

И там за съжаление механизъм, който да е свързан с прекратяване на договорите за такива аномалии (образно казано) при различните цени за плажни принадлежности, няма”, коментира Николина Ангелкова.

Тя заяви, че предстои да се направи още една проверка за цените при новите 60 стопани на плажовете, които са сключили договори по методиката от 2016 г.

„А по отношение на другите свикваме спешна среща с концесионерите, за да обърнем внимание, че всъщност е изключително важно да бъдем конкурентоспособни и е редно в крайна сметка, съобразявайки се с предизвикателствата и трудния сезон, който ни очаква, както едните, така и другите да се съобразяват, за да бъдем достатъчно конкурентоспособни и привлекателни. И, разбира се, по всеки един сигнал ще правим проверка по отношение и на частта, свързана с цените, пак казвам, особено когато имаме такава клауза в договора”, обяви министърът на туризма.

Тя обясни, че одобреният законопроект е изключително важен  и благодари на народните представители, защото, връщайки се към специфичната процедура, ще може да се запази и нормата при търговете, въведена през 2016 г., свързана с тежестта на цената на чадърите и шезлонгите.

И по този начин да имаме инструмент за този, който не спазва тези изисквания, договорът да бъде незабавно прекратен. Това е условие, което дори не изисква да има повторяемост. В момента, в който е нарушен, ние веднага след сезона можем да стартираме процедура за прекратяване”, коментира Николина Ангелкова.

Тя даде пример, като посочи, че миналата година шест договора са били прекратени на различни основания.

По отношение истерията със снимките на празните плажове министър Ангелкова каза още: „Посещаемостта на плажа е различна сутрин в ранните часове, в късните вечерни часове, на обед, преди обед, така че няма как да коментираме цялостната картина за целодневното посещение на морските плажове. Ние коментираме данните, които има при нас като чуждестранни и български туристи, които са нощували и са посетили дестинацията за летен туризъм.”

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари