Ангелкова привиква спешно туроператорите

0
Фалитът на „Томас Кук“ разбуни духовете в туризма
Фалитът на „Томас Кук“ разбуни духовете в туризма Снимка: БГНЕС

Правителството на Обединеното кралство заедно с британския орган по гражданско въздухоплаване, който ще приеме управлението на "Томас Кук" след фалита, са предприели всички необходими стъпки, така че туристите, които са резервирали своята почивка чрез "Томас Кук", да бъдат върнати обратно по техните домове. Това ще бъде изцяло за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на извънреден брифинг за фалита на британския туроператор, предава Дарик.

По данни на британското посолство в България има около 2500 туристи, които са пристигнали с фалиралата британска авиокомпания "Томас Кук".

"Днес очакваме два полета да бъдат изпълнени от Летище Бургас към Обединеното кралство - на единия има около 180 пътника, а на другия - 170 пътника. За утре се планират два полета от Варна и Бургас", допълни министърът.

"Утре съм свикала среща с всички туроператори, за да можем да получим по-ясна информация от бизнеса какви биха били последиците от фалита", съобщи Ангелкова.

Всички 6000 хотела по света, с които оперира "Томас Кук", ще получат своите плащания, така че да бъдат покрити разходите на хотелиерите по тези туристи, заяви министърът.

Следим ситуацията непрекъснато, така че максимално да минимизираме щетите в България, добави Николина Ангелкова.

"Със сигурност този фалит ще доведе до сериозни затруденния за планирането на следващия летен туристически сезон у нас. Предстои изключително сериозна работа", прогнозира министърът на туризма.

Министърът уточни, че досега около 400 000 туристи са идвали у нас с британската авиокомпания, като "Томас Кук" е осигурявала от 30 до 50% от полетите, с които през лятото у нас идват британски туристи. Компанията няма регистриран клон в България, посочи още Николина Ангелкова.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари