Американски публицист: "Тръмп навярно вече е подготвил свое правителство в изгнание"

0
Той ще си купи нов канал, с който да пречи на Байдън, казва Марвин Калб
Той ще си купи нов канал, с който да пречи на Байдън, казва Марвин Калб

Интервю на ZDF с именития американски публицист Марвин Калб, цитирано от Дойче веле.

Марвин Калб е един от най-значимите американски журналисти. В края на 1950-те години става първият телевизионен кореспондент на САЩ в Москва, в продължение на 30 години работи за CBS News, NBC News и др. 90-годишният публицист и до днес е професор по журналистика в Харвард. В навечерието на изборите в САЩ с него разговаря Клаус Клебер от германската обществена телевизия ZDF. 

ZDF: Какво ще се случи, ако Джо Байдън спечели изборите с минимална преднина?

Калб: В такъв случай бихме могли да се сблъскаме с един вид политическа бомба със закъснител - такава, каквато досега не сме преживявали. А в случай че Байдън спечели толкова категорично, че резултатът не оставя място за никакви съмнения, Тръмп навярно вече е подготвил нещо като свое правителство в изгнание. Той ще си закупи още един телевизионен канал, с който постоянно да пречи на управлението на Байдън. Но това не е всичко. В цялата страна има тежко въоръжени милиции с военен опит, които са верни на Тръмп. Тези хора вярват, че ако той не спечели, това се дължи на някаква измама. И затова ще излязат по улиците. Ще се намерят обаче и техни противници, които ще направят същото. Опасявам се, че ни очаква насилие.

ZDF: Какво научихме за расизма в Америка през последните четири години, в които страната бе управлявана от Тръмп?

Калб: Когато Барак Обама спечели изборите през 2008, подобно на много други американци и аз си мислех, че расизмът в Америка, системният расизъм, вече е преодолян. Бяхме избрали чернокож за президент на два пъти, при това с големи мнозинства, и затова бях убеден, че проблемът с расизма е вече решен. Но ужасно съм се лъгал. Оказа се тъкмо обратното: изборът на тъмнокож за президент допълнително разпали расизма и омразата. А днес виждаме и един нов, много силен расизъм, подклаждан от хора с политическа власт. Срещу него, разбира се, има и противодействие. Това са две мощни сили, които се сблъскват. И не знам как ще свърши всичко това. Пак казвам: възможно е да се стигне до насилие.

ZDF​​​​​​​: Какво научихме за американската демокрация в годините от управлението на Тръмп?

Калб: Научихме какви огромни промени могат да настъпят - в политическата система, в правосъдието, в медиите. И то с мащаби и със сила, каквито никога преди не сме виждали. Видяхме как Министерството на правосъдието се превърна в Министерството на Тръмп. Подобно нещо не е имало никога преди, дори по времето на Никсън, което аз добре помня. И тогава имаше големи различия между демократи и републиканци, но и двете страни знаеха, че всички ние сме американци, че всички ние сме част от една и съща държава. А сега сякаш водим война едни срещу други. Това е нещо ново, което силно ме плаши.

ZDF​​​​​​​: Ако сега всичко това продължи още четири години, какви са очакванията Ви за бъдещето на Америка?

Калб: Ако Тръмп спечели, бъдещето на тази страна е тъмно, мрачно, лошо. Моля се прогнозата ми да е грешна, но смятам, че това правителство навярно ще направи неща, които не е правило нито едно американско правителство досега. То ще ореже правата на гражданите, американците ще загубят свободи, които едно време бяха символ на нашата страна.

Ако Тръмп спечели още веднъж, пред нас се задават опасни времена. През последните години все се опитвах да си внуша, че това, което се случва, не може да е истина. Защото е просто невъзможно в страна като Америка. Но всичко това си продължава и се опасявам, че ако Тръмп спечели, ще видим как демокрацията се разпада. Това ще бъде нещо ново за тази страна. И нещо много лошо. Не само за нас, а и за останалия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари