Amazon ще покрива студентските такси на служителите си

1
Технологичният концерн изпитва трудности при привличането на нови служители на силно конкурентния пазар на труда
Технологичният концерн изпитва трудности при привличането на нови служители на силно конкурентния пазар на труда Снимка: David Becker/AFP via Getty Images

Технологичният концерн изпитва трудности при привличането на нови служители на силно конкурентния пазар на труда

Американският технологичен концерн Amazon възнамерява да поеме 100% от студентските такси за обучение на своите 750 хил. американски служители.

Групата за електронна търговия следва примера на други големи американски компании, които предлагат образователни придобивки или по-високи заплати, за да привличат нови служители.

От януари Amazon планира да покрие разходите за такси за обучение и учебници за служители във фирмената си мрежа, след като служителите имат поне 90 завършени дни стаж в концерна. Правилото засяга служителите в обширната мрежа от складове и дистрибуторски центрове на Amazonпишат CNBC и Wall Street Journal, предава Investor.bg.

Предвижда се мярката също така да започне да обхваща програми за средно образование и обучение по английски като втори език. Програмата ще важи за стотици образователни институции в САЩ, казват от Amazon. По-рано корпорацията предлагаше да плаща до 95% от обучението, таксите и учебниците за почасови сътрудници чрез програмата си за избор на кариера.

Тъй като пазарът на труда стана по-конкурентен, Amazon увеличава стимулите за примамване на скужители. В някои райони на страната Amazon предлага бонуси при встъпване в длъжност за нови служители на стойност до 3 хил. долара.

Главният финансов директор на Amazon Брайън Олсавски заяви пред анализатори и инвеститори след публикуването на тримесечния отчет на компанията за второто тримесечие през юли, че конкурентният пазар на труда логично генерира по-високи разходи.

„Ние харчим много пари за подписване (на нови договори за наемане на служители, б.ред.) и стимули и макар да имаме много добри служители, това не става без разходи“, каза Олсавски. „Става дума за много конкурентен пазар на труда“.

Amazon е в процес на наемане на работници от началото на пандемията, като през 2020 г. нае 500 хил. служители. През май Amazon обяви, че наема 750 хил. работници в своите складове и мрежа на доставките в САЩ и Канада. Работните позиции предлагат начална заплата от 17 долара на час, което отразява скорошното увеличение на заплатите, с което ставките бяха повишени с между 50 цента и 3 долара на час за повече от половин милион от служителите си в САЩ.

Засилените бонуси отразяват една ситуация, за която мениджърите казват, че е реалност в цялата корпоративна сфера: Дори и при 15 долара на час основната заплата на Amazon вече не е достатъчна, за да привлече много работници. Тъй като все повече работодатели и градове са повишили минималните заплати, големите компании се стремят да се разграничат от конкурентите чрез допълнителни предимства, като например по-голяма отпуска, по-надеждно работно време, достъп до спешна грижа за деца и все повече възможности за образование и нови умения.

Много от най-големите американски компании засилиха образователните инициативи тази година или представиха програми, съответстващи на предимствата, предлагани от техните конкуренти.

Конкурентни търговци на дребно, включително Walmart и Target, също засилиха своите инициативи за подкрепа на обучението на служителите си през последните месеци. През август Target прие програма, която покрива разходите за бакалавърски степени в избрани ВУЗ-ове. Walmart заяви през юли, че ще плаща 100% от разходите за обучение в колежи и за учебници на сътрудниците на Walmart и Sam’s Club.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари