Алчни сте, превърнахте ни в бели робини!

0
Говори камериерката, която написа емоционално писмо до хотелиерите от Слънчев бряг
Говори камериерката, която написа емоционално писмо до хотелиерите от Слънчев бряг

„От месец се опитвам да си намеря работа като камериерка, обиколих половината хотели в Слънчев бряг, но навсякъде се сблъсках с абсурдни – едните искат да работиш по 10 часа на ден, шест дни в седмицата за 700 лева, другите – да даваш нощни дежурства, трети почват с уговорките, че първите месеци ще плащат минимална работна заплата, а после евентуално ще вдигнат възнагражденията”. 

Това разказа Елена Петкова, камериерката, която написа емоционално писмо до хотелиерите от Слънчев бряг: „Алчни сте, превърнахте ни в бели робини!”, предаде Флагман.бг.

Пропитото с истини послание предизвика огромен интерес и цял ден не спира да се споделя и коментира.”Най-накрая някой да каже истината! Това е ситуацията в българския туризъм и алчните собственици трябва час по-скоро да го проумеят”, гневят се читатели, прочели писмото. Те препоръчват на Елена да напусне страната и да търси достойно заплащане в чужбина.

Флагман.бг се свърза с дамата, подписана в писмото до редакцията ни кат „Бялата робиня в собствената си държава”. По обясними причини тя не пожела да бъде снимана: „Ако ме покажете на снимка, няма да мога да си намеря работа. Хотелиерите ще ме запомнят и никой няма да ме наеме, дори за смешните пари, които предлагат”, категорична е тя.

Елена е от Айтос, бивша спортистка, дългогодишна състезателка по акробатика. Работила е в сферата на търговията, офис асистент, в производството, а от няколко години и в туризма. Тя има 23-годишен син, който в момента учи магистратура. Грижи се и за 74-годишната си майка, която е с диагностицирано тежко заболяване.

„Ако майка ми беше здрава щях да замина в чужбина, защото тук вече не може да се издържа. В последните три години работих като камериерка в хотел в Слънчев бряг. Благодарна съм на собственика, който беше безкрайно коректен с мен, но се наложи да преструктурира бизнеса си и нашият хотел мина под управлението на друг човек, който бе изключително циничен. Цяло лято ни бавеше заплатите, виждаме го, че се разхожда с огромна пачка с пари, кара скъпи коли и живее нашироко, но за нас никога не му оставиха. Ние не искаме подаяния, а да ни плати заплатите, които вече сме изработили. Той ни мачкаше и унижаваше”, разказа Елена, запазвайки в тайна името на въпросния господин.

Преди няколко седмици започнала да си търси работа, но освен с анонимните обяви, които в 90 % от случаите са безкрайно подвеждащи, се сблъсква и с куп други абсурдни. В един от хотелите искали от нея да работи седем дни в седмицата, защото нямали камериерки, щели да и дадат един почивен ден, когато наемат хора.

Заплатата била 750 лева, но служителят сам трябвал да си плаща осигуровките. В друг огромен комплекс, намиращ се в сърцето на курорта, очаквали само няколко камериерки да обслужват цялата база, което било практически невъзможно.

„Това означава, че ще работя по 10-12 часа на ден без почивка, което за парите, които предлагат – 700-750 лева е безкрайно обидно”, споделя Елена.

В част от хотелите искали да дава дълги нощни дежурства, без да й бъдат заплащани допълнително, почти навсякъде започвали с уговорката, че 750 лева е заплатата, която ще получи от юни месец, а дотогава, тъй като нямали много приходи – минимално възнаграждение.

„В цяла Европа нормативът за една етажна камериерка са 13 стаи на ден – за да може да ги изчисти добре и да не я експлоатират. Ако работи над тази норма се заплаща допълнително. Тук минималното е 15-16 стаи, а освен това вменяват куп задължения”, ядосва се Елена.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари