Активисти от "Грийнпийс" прекъснаха речта на Лиз Тръс на партийна конференция

1
Миналия месец Тръс отмени мораториума върху фракинга в Англия, въведен през 2019 година
Миналия месец Тръс отмени мораториума върху фракинга в Англия, въведен през 2019 година Снимка: БТА / АР

Миналия месец Тръс отмени мораториума върху фракинга в Англия, въведен през 2019 година

Протестиращи от "Грийнпийс" прекъснаха за кратко речта на британския министър-председател Лиз Тръс на днешната конференция на управляващата Консервативна партия. Те издигнаха плакат и скандираха възгласи, преди охраната да ги изведе, съобщиха от БТА.

Двама протестиращи, които се намираха сред аудиторията в залата на конференцията в Бирмингам, се изправиха и издигнаха жълт плакат, на който пишеше "Кой е гласувал за това?", отдолу с емблемата на "Грийнпийс". Това стана, докато Тръс говореше на трибуната. Тя прекъсна речта си, а протестиращите започнаха да скандират възгласи като "Кой е гласувал за фракинг?"

Охраната взе плаката им и ги изведе на фона на освирквания от присъстващите в залата. Прекъсването продължи около минута.

Тръс се засмя и продължи да говори, коментирайки по следния начин създалата се ситуация: "По-нататък в речта си, приятели, ще говоря за коалицията против растежа. Но май представителите ѝ малко подраниха".

В Туитър "Грийнпийс" потвърди, че активисти на движението са прекъснали речта на Тръс, "за да осъдят пренебрегването от нейна страна на обещанията в предизборната програма на партията от 2019 г."

"Премиерът прави завой на 180 градуса по въпроса за фракинга и действията за опазване на климата и околната среда", се казва в позицията на природозащитната организация.

Миналия месец Тръс отмени мораториума върху фракинга в Англия, въведен през 2019 година. Тогава тя обоснова решението си с думите, че енергийните доставки са "абсолютен приоритет".

Много общини, депутати и природозащитни организации се противопоставят на този начин на добив на енергоизточници от земните недра. Тръс заяви, че фракинг ще има само на местата, където има подкрепа за това от местните общности.

В днешната си реч тя посочи, че във Великобритания се е сформирала коалиция срещу икономическия растеж, която включва профсъюзите и Лейбъристката партия и чиято цел е да попречи на благополучието на страната.

"Няма да позволя на коалицията "Антирастеж" да задържа развитието ни", каза тя на партийната конференция.

Тръс добави, че Великобритания никога повече няма да зависи от авторитарни режими за снабдяването на Обединеното кралство с евтини стоки и енергоносители.

"Изправени сме пред глобална криза, защото западните страни не положиха достатъчно усилия. Бяхме прекалено меки, не отделяхме достатъчно средства за отбрана. Попаднахме в зависимост от авторитарни режими, доставящи ни евтина енергия и стоки", добави тя. "Не се противопоставихме на Русия достатъчно бързо, но ще направим така, че това никога повече да не се повтаря."

Тръс се обърна към делегатите на конференцията с думите, че тя се провежда в трудни за Великобритания времена, в условията на пандемията, войната в Украйна и смъртта на най-дълго управлявалия британски монарх кралица Елизабет Втора. 

Партийният форум на торите се очакваше да бъде момент на личен триумф за Тръс след идването ѝ на власт на 6 септември. Но вместо това конференцията се превърна в неин кошмар, след като обявената от нея нова икономическа политика предизвика криза на доверието сред инвеститорите.

Опитът ѝ да намали данъци в размер на 45 милиарда лири и да повиши рязко задлъжнялостта на Великобритания предизвика сътресения на финансовите пазари и породи опасения, че това може да постави партията пред крах на следващите избори.

Така Тръс беше принудена да смекчи в значителна степен курса на данъчната си политика, а впоследствие бе атакувана в парламента от депутати и министри по други политически въпроси.

Всички тези събития в лагера на торите рязко се различаваха от дисциплинираността, което се демонстрираше на партийната конференция миналата седмица на опозиционната Лейбъристка партия, която има отчетлива преднина пред консерваторите в социологическите проучвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари