Лиз Тръс подаде оставка

2
Лиз Тръс става най-кратко служилият министър-председател в историята на Великобритания
Лиз Тръс става най-кратко служилият министър-председател в историята на Великобритания Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тя остана на поста едва 45 дни

Лиз Тръс подаде оставка като премиер на Великобритания, съобщи Би Би СИ, предаде News.bg.

В речта си на "Даунинг стрийт" тя заяви, че е казала на крал Чарлз, че подава оставка като лидер на Консервативната партия

Тръс посочи, че е встъпила в длъжност във време на "голяма икономическа и международна нестабилност".

Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия, заяви тя.

Тръс допълни, че ще остане министър-председател, докато не бъде избран неин приемник.

Тя посочи, че се е срещнала с председателя на "Комитет 1922 г." сър Греъм Брейди и са се обединили около мнението, че изборите за ръководство ще бъдат завършени през следващата седмица.

"Това ще гарантира, че ще продължим да изпълняваме фискалните си планове и ще поддържаме икономическата стабилност и националната сигурност на нашата страна", увери Тръс.

Лиз Тръс става най-кратко служилият министър-председател в историята на Великобритания, след като остана на поста едва 45 дни. Вторият най-кратко служил премиер е Джордж Канинг.

Тръс наследи Борис Джонсън като премиер на 6 септември, след като победи Риши Сунак в конкурса за лидер на Консервативната партия.

На 23 септември Лиз Тръс и вече бившият финансов министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

В началото на октомври Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    4
    до 3
    Така е! А и Митрофанова е интелигентна, а добитъкът от снимката е безкрайно тъпа. Но разбирам защо ти допада.:)
  • 4
    3
    До 2
    Еееее,друго си Мутрафонката с униформа на КГБ......
  • 3
    2
    amin
    Гледам тази лиз тръс и все едно гледам хероИН мустафа = уроди!
  • 3
    1
    daskal я е праскал
    Бравоооооооооооооо! Още една крайна русофобка си замина! В британия така и не разбраха, че русофобията и лъгъбътъ извращенията на сащ са пагубни за човечеството!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари