Агенцията за борба с градушките спря да предава радарна информация

0
Агенцията няма пари за абонамент за услугата "Гугъл мапс"
Агенцията няма пари за абонамент за услугата "Гугъл мапс"

За липса на достъп до информацията от радарната система, предавана от сайта на Агенцията за борба с градушките, сигнализираха потребители.

На пострадалите от градушката в София преди 4 години застрахователите изплатиха рекордните 30 милиона лева.

Сега, за да визуализира пътя на градоносните облаци и да предупреди гражданите, на сайта на Агенцията за борба с градушките всеки месец й трябват по 1600 лева за абонамент за услугата "Гугъл мапс" – сума, с която агенцията не разполага.

Всеки ден сайтът се преглежда от 25 хиляди души.

„И преди искаха да се заплаща за „Гугъл мапс”, сега този кредит изключително намаля и когато има гръмотевична дейност, кредитът стига за 1 – 2 дни. Сега потреблението много се увеличи и решихме да намерим алтернативен безплатен източник. До един-два дни би трябвало да визуализираме радарната информация, каза Стефан Георгиев пред bTV.

Информацията от сайта за борба с градушките се ползва безплатно от РВД, ВВС, Института по метеорология на БАН, медиите, Столична община. Земеделските производители и застрахователите имат пряк финансов интерес от работата на агенцията. Тя разполага с 5 радара, ще бъдат инсталирани още 2.

В момента с ракетни площадки се охранява територията на страната от Пазарджик до Сливен и от Видин до Плевен, нови полигони ще се изграждат до село Тъжа под връх Ботев и в Хасковско. Останалата част от страната ще се охранява със самолети.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари