Агенцията за бежанците забрани хуманитарен статут на украинците

10
Решението вече се обжалва от неправителствени организации
Решението вече се обжалва от неправителствени организации Снимка: Дина Харизанова / БНР

Държавната политика към бягащите от войната в Украйна у нас претърпя нов абсурден обрат

Със заповед от 8 април Агенцията за бежанците е забранила стартиране на процедура за международна закрила за украинските граждани у нас.

За това съобщи Ваня Добрева във "Фейсбук" групата Проект#ЗАДОБРОТО

Тя е подписана от новата шефка на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, отбелязва Диляна Димитрова във вестник СЕГА.

Стъпката изглежда логична, но само на пръв поглед - повечето украинци искат временна закрила, тъй като с нея са обвързани права на социални помощи, безплатен хотел и т.н. Молбите за по-традиционния, но и по-тромав хуманитарен статут са една шепа, като много от тях бяха подадени преди държавата да въведе временната закрила. Това обаче не означава, че агенцията може да ограничава правата на чужденците у нас сами да решат кой от трите възможни статута да поискат. Заповедта се обжалва от неправителствени организации, тъй като противоречи на законите, съобщава Ваня Добрева.

Документът е изпълнен с разпореждания за "незабавно" изпълнение. Незабавно трябва да се преустанови регистрирането и образуването на производства по предоставяне на международна закрила по молби от разселени лица от Украйна, гласи първа точка от заповедта. Всички тези лица трябва да получат вместо това временна закрила. "Прекратявам производствата по предоставяне на международна закрила, образувани след 14 март по молба на украински граждани, до изтичането на първоначално определения срок на действие на временната закрила на 4 март 2023 г.", нарежда още Тошева. Вече издадените карти трябва "незабавно" да се обявят за невалидни.

Известно обяснение на това странно решение може да се открие в мотивите на Тошева защо пристъпва към предварително изпълнение на решението за прекратяване на производствата. Това, според нея, се налага, за да се защитят "особено важните държавни и обществени интереси, свързани със своевременния достъп до регистрация, издаване на удостоверителни документи и упражняването на признатите права като чужденци с предоставена временна закрила, поради опасност в противен случай този достъп да бъде значително забавен или затруднен, от което може да произтекат трудно поправими вреди, вкл. накърняване на правата и законните интереси на самите разселени лица като възпрепятстване достъпа им до медицински, социални и образователни услуги".

Именно със заповедта обаче се накърняват права, предупреждават доброволците. "Освен всичко друго тази заповед лишава от възможността да бъдат лекувани онкоболните пациенти. Подаването на документи за хуманитарен статут беше единствената възможност това да се случва досега", обяснява Ваня Добрева.

ЗДРАВНИ ПРАВА

Правата на лечение при двата статута са доста различни. При временната закрила чужденците имат право на безплатна медицинска помощ само при спешни състояния, а друго лечение се полага само на уязвими групи - деца, възрастни, хора с увреждания, хора с тежки здравословни проблеми и др. Това би следвало да означава, че човек с онкологично заболяване ще получи медицинска помощ, но всъщност текстът за уязвимите групи се третира като неработещ заради липсата на здравни осигуровки и ясна дефиниция на понятието.

При статут на международна закрила (често наричан и хуманитарен статут) хората получават безплатна спешна помощ, но освен това подлежат на здравно осигуряване за сметка на държавата, като това задължение възниква от датата на откриване на процедура за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут. Т.е. хората, кандидатствали за хуманитарен статут, би следвало вече да се осигуряват за здраве от бюджета и съответно - да получават медицински грижи.

ЗАКЪСНЯЛОТО РЕШЕНИЕ

Всичко това нямаше да има значение, ако управляващите бяха успели навреме да уредят здравните права на украинците. "Очакваните промени в уредбата касаеща здравното осигуряване на хората с временна закрила се движат с два месеца закъснение. В Румъния това беше уредено с наредба от 28 февруари, в Полша - от 10 март. При нас лечение ще бъде възможно някой път", коментира Ваня Добрева в поста си.

Промените в закона за здравното осигуряване, с които ще се регламентират всички здравни права на украинците, ще се обсъждат днес на второ четене в пленарна зала. Депутатите обаче прехвърлиха на Министерския съвет всички подробности около решението, тъй че това няма да е краят на тази одисея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 10
  5
  Истината
  "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си..." Да, ама нашите управляващи смъкват и ризата от гърба на народа, за да я дадат на богатите си приятели - господари.
 • 10
  4
  mmmda
  Колкото по-объркана процедура, толкова по-лесно и недоказуемо крадене от фондовете за бежанци. Вече заемат позиции за крадене "продължителите" - младата смяна на хайдушката дружина. Как не измислиха нещо ново, бе, пуу, ахмаци !
 • 10
  3
  ...
  Тези им загря реотана, че ще счупят калъпа на държавата и ще разбунят електората като осигуряват правата на чуждите граждани по-добре отколкото на българите.
 • 14
  2
  Не знам,
  ама тук виждам хора с пари и...претенции!
 • 14
  1
  М-хм,
  Браво! Едно добро начало!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари