Мариана Тошева: Разбра се кои са бежанците в нужда и кои - не

0
Част от украинските бежанци не желаят да бъдат преместени от морето, обясни председателят на Държавната агенция за бежанците
Част от украинските бежанци не желаят да бъдат преместени от морето, обясни председателят на Държавната агенция за бежанците Снимка: БНТ

Част от украинските бежанци не желаят да бъдат преместени от морето. По това се разбира кои са хората в нужда и кои - не

Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите ѝ над 500 души вече са настанени в няколко ведомствени бази.

Започна и преместване на граждани с временна закрила, т.е инвалиди и трудноподвижни бежанци. Те са около 200 човека. Настанени са в бази до Варна и Бургас, където да имат достъп до медицинска грижа“, разясни Тошева.

Една от причините за вчерашния отлив на желаещи да се преместят е, че не са доволни да са в планинските курорти. В тези бази се настаняват хора, които нямат нужда от постоянна медицинска грижа“, обясни председателят на Агенцията за бежанците.

Нещата бяха разписани в детайли. ДАБ не бе в състояние сама да се справи с организацията по приемането на украинските бежанци. Това стана възможно с усилията на всички институции, координирането продължи повече от месец. Промени се законът, за да бъдат бежанците здравно осигурени“, призна Мариана Тошева.

Към момента ситуацията е динамична. Над 5000 бежанци през Дуранкулак са напуснали страната. България показва отговорното отношение към временната закрила по всякакъв начин. Всички институции и гражданското общество помагат за това тези хора да се чувстват спокойни и приети“, подчерта тя.

До 31 август хората ще бъдат подпомагани. Акцентира се върху изучаването на български език. Тези три месеца са важни за хората да научат езика и да започнат работа“, посочи още председателят на ДАБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    Нели КОЛЕВА
    Добре е, че ДАБ разбра едно нещо за украинците, които могат да се разделят на 2 групи-такива,които нямат нужда от помощ и такива, които се нуждаят от такава. Явно първата група украинци са заможни и могат сами да си заплащат квартири и консумативи. Въпросът е на втората група да се помогне адекватно, но без екстри-сушилни,сешоари,задължителни тераси и други подобни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари