9 съвета как да се отървем от досадните петна по мебелите

1

Да премахнем успешно петната от мебелите и дамаската не е нещо, което винаги е възможно.

По презумпция всяко петно би трябвало да може да се почисти, след като се появи. Но това невинаги е възможно, особено, ако става въпрос за боя за обувки върху любимото ви кожено кресло, или петна от вино върху дизайнерската дамаска на дивана ви. В този случай единственото спасение е претапицирането, но невинаги имаме възможност за това, пише Traffic News..

Ето няколко предложения какво да направите, когато някой се опита да съсипе любимите ви мебели у дома.

Всички пресни петна първо трябва да се опитате да ги премахнете с обикновена вода, евентуално в комбинация с малко сапун или веро. Преди да започнете да отстранявате петната обаче, знайте, че реда на процедурите е следният:

  • трябва да се определи вида на основата
  • трябва да се определи от какво е причинено петното
  • ако са естествени тъкани, трябва да се проучи какви вещества е съдържала напитката изцапала мебелите ви
  • Да се избере най-подходящото средство за почистване и премахване на петна

Методът на отстраняване на петното преди всичко зависи от вида на материята, върху която се е появило, както и какъв е произходът на петното:

  1. Алкохол — Обикновено той е известен като най-доброто средство за премахване на петна, разбира се, ако става дума за чист алкохол. Не посягайте към напитка или дезодорант обаче, ако искате да почистите петната. Този алкохол в напитките, парфюмите, лосионите и др. може да остави грозни петна на различни повърхности.

Пресните петна от алкохол на дървени мебели трябва незабавно да се отстранят със суха кърпа или с попиваща хартия.

За да отстраните по-старото петно, покрийте го с една чаена лъжичка смес от талк и ленено масло, след което просто го оставете да изсъхне, а по-късно го почистете със суха кърпа.

Петната от алкохол върху тапицираните мебели можете да отстраните по следния начин: поръсва се сол, която после я отстранявате с остра четка, няколко минути след посипването със сол. За да премахнете петната от червено вино прибавете малко ракия и ги оставете да изсъхнат.

  1. Амоняк — Представлява средство за почистване, но върху тъканите може да остави грозни петна, които трябва незабавно да бъдат отстранени. Тъй като е силно средство, с амоняка трябва да се внимава, тъй като разяжда и кожата и цветовете. Такова петно трябва да се изпере с хладка вода. Петното от амоняк върху естествени тъкани (напр. Коприна или вълна) може да се почисти с накисване в разреден разтвор на лимонена киселина.
  1. Петната по кожата се отстраняват с прясно мляко. След това полирайте с вълнен парцал. А за да сте спокойни, че дамаската ви не попива прах, използвайте смес от литър вода, чаена лъжица оцет и чаена лъжица глицерин. Навлажнете суха кърпа с тази смес и забършете дамаската. Ефектът няма да закъснее. По подобен начин можете да изтриете петна от пръсти и мухи по ламперията. В смес от топла оцетна вода, но без глицерин, потопете кърпа, и я поставете върху засегнатите повърхности. Попийте със суха кърпа след това и търкайте здраво, докато изчезнат всички следи.
  1. Петна от кафе — Петна върху плат трябва да третират с кърпа, напоена с глицерин, а след това да се измият с вода. Старо петно от кафе се почиства с разреден амоняк.
  1. Бои – Петната от боя, било от водни, темперни или блажни бои трябва да бъдат премахнати възможно най-бързо. От дървени мебели трябва да бъдат отстранени с терпентин, а по-старите петна с помощта на загрято ленено масло, нанесено с тъпата част от острието. Петната от кожа можете да отстраните с парцалче, напоено със спирт. Петната от водни бои, могат да бъдат отстранени от тъканите по различни начини: може да накиснете дамаската с ацетон, а когато той се изпари, изчистената дамаска трябва да се изпере. Ако петното е върху дебела тъкан, трябва да се намаже с ацетон и веднага да се изтрие с попиващи хартия. В някои случаи е достатъчно да се подготвят вода и препарат, така че петното да се измие със слаб сапун, да се изпере и да се остави да изсъхне. Петната от блажна боя се отстраняват от тъканите винаги с триене на краищата на петното към средата, за да се предотврати тяхното разпространение. Добре е под петното да има поставена някаква кърпа или попиващи хартия. Като средство за почистване, използвайте терпентин, а след него и бензин. Старите петна от боя са доста упорити. Обикновено се впиват в структурата на материята, така че за почистване трябва да отделите повече време. Изпитано средство за отстраняване на тези петна е калиевият, т.е. течен сапун, който трябва да се остави петната да действат един до два дни, за да омекнат.
  1. Мазнина. Петната от мазнина се отстраняват изключително трудно. Но запомнете три неща — незабавно попийте течността с добре попиваща кърпа или хартия. Не търкайте и не слагайте препарати върху петното на дамаската, тъй като ще стане само по-лошо — Ако кожата ви е засегната от мазни петна, използвайте специален препарат за кожа, а след това препарат за поддържане и импрегниране на кожата.
  1. Восък се отстранява от дървените повърхности с топла струя на сешоар. Не забравяйте да вземете и хартиена кърпичка, за да попиете восъка. След това просто забършете с оцет и вода. Дъвки, залепени по различни мебели пък, можете да отстраните най-вече с оцет.
  1. Ръжда – петна от ръжда се отстраняват от тъканите с оксалова киселина. На всяко петно се поставят след няколко кристала от тази киселина, овлажняват се с малко вода, а след това продължават да се перат със сапунена вода. С оксаловата киселина трябва да се борави внимателно, защото и тя може да остави петна върху плата. Петната от по-деликатните дамаски се отстраняват по следния начин: Със силен оцет се овлажнява всяка петно, а след това се покрива с пепел от цигара и се оставя да стои. След това тъканта трябва да се оплакне със сапун и вода.
  1. Мебелите връщат цвета си, ако ги забършете с масло от шафранка и 1 литър бира. Мазни петна се премахват с топла бира и ленен парцал
Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари