Как да изчистим восък от дрехите си?

0
Никой не е застрахован срещу капки от восък или парафин върху дрехите
Никой не е застрахован срещу капки от восък или парафин върху дрехите Снимка: "Аз жената"

Никой не е застрахован срещу капки от восък или парафин върху дрехите

Въпросът за премахването на восък от дрехите веднага ви идва на ум. В този случай обикновеното изпиране няма да помогне много. Има няколко доказани метода за отстраняване на парафин и восък, отбелязва Actualno.

Как да премахнете восък от различни тъкани?

Ако планирате да премахнете восъка от дрехи, които са изработени от ленени, вълнени или памучни влакна, трябва да знаете, че процесът изисква известно усилие. За бързо и правилното почистване на восък от естествен тип тъкани у дома, имате нужда от ютия и салфетки. Преди да започнете прочетете етикета на дрехата, за да разберете максималната температура, на която могат да издържат тъканите, които трябва да бъдат изпрани.

Дрехата се поставя върху равна повърхност. Покрива се петното с хартиена или платнена салфетка, след което го изгладете за половин минута. След това се маха салфетката и се проверява дали петното е изчезнало. Ако останат следи, действието трябва да бъде повторено отново, но с чиста салфетка. Ако има мазен остатък от парафина, той може да се отмие по обичайния начин.

Как може да бъде премахнат восъка от дрехи, изработени от синтетичен тип влакна?

Приготвя се купа с гореща вода. Дрехата се накисва за няколко минути, после парафина се третира с мека четка. Не трябва да търкате твърде силно, за да избегнете повреда на материала. Възможно е да бъде използван и терпентин. Петното се избърсва с тампон от памук, напоен с тази течност. След третиране е необходимо да се изпере.

Преди премахването на петна от восък от кожен и велурен тип дрехи се загрява вода в купа до появата на пара. След това се изстъргва внимателно засъхналият восък с тъпия ръб на ножа. После се поставя тази част от дрехата върху горещата пара и внимателно се премахват остатъците с мека четка. Петно ​​върху яке може да се покрие с чиста салфетка и да се нагрее леко с ютия, която не е прекалено гореща.

Ако не работят тези начини, опитайте с амоняк. Добре е да бъде разреден във вода (половин чаена лъжица на литър вода), да се навлажни с получения разтвор памучен тампон и да се избърше оцветената зона. Ако върху велурените ви обувки се появят следи от восък, трябва да бъдат оставени над парата за известно време, след което използвайте твърда четка, за да почистите петната. Повторете процеса, ако е нужно.

Премахването на восък от дънките е много лесно и отнема само няколко минути. Ако случайно капнете восък върху дънковия си панталон, не се опитвайте да премахнете восъка от тях веднага, трябва да го оставите да се втвърди. За целта панталоните е добре да бъдат оставени в хладилник за десет минути. След като се втвърди петното просто тъканта се разтрива с ръце, както когато перете. Следите от восък ще "отпаднат" сами. Остатъчните петна от парафиново масло върху дънките биха могли да бъдат изпрани с вода и сапун.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари