7 ползи от бананите, за които не сте и подозирали

0
7 ползи от бананите, за които не сте и подозирали

Бананите са един от най-разпространените плодове по света и могат да бъдат открити навсякъде.

За този тропически плод ние знаем, че е добър източник на калий и са любима храна маймуните. Знаем още, че преди да узреят за зелени, когато узреят стават жълти и покафеняват, когато вече не са годни за консумация. Знаем също така, че растат на гроздове (или чепки, както ви е по-удобно) по дърветата. Какво още ви е нужно да знаете за тези плодове? Ами подробностите разбира се! Тези очевидни характеристики са добре познати на всички ни, но какви са техните ползи за тялото и ума ни. Ето някои факти за ползите от бананите, които може би не знаете.

Ползите за вашето тяло:

1. Бананите осигуряват калий на организма

Какво означава това? Калият е добър за тялото, защото помага за регулиране на кръвното налягане и поддържа правилното функциониране на сърцето. Калият, който се съдържа в бананите е полезен и за костите ви. Той помага за задържане на калций в тялото и намалява риска от остеопороза.

2. Фибри

Знаете ли, че бананите също така са отличен източник на фибри? Те помагат за поддържането на здрава храносмилателна система. Бананите помагат на храната да се движи плавно през храносмилателния ви тракт. Като допълнително предимство, фибрите в бананите спомагат за облекчаване на симптомите на киселини в стомаха.

3. Витамини и минерали

Високите нива на витамин B6 в бананите са от съществено значение за производството на кръв. Не само, че съдържат достатъчно количество витамин С, магнезий и манган, но този тропически плод съдържа също и съединение, наречено цитолцин. То се смята, че има потенциала да увелича белите кръвни клетки, което повишава имунитета ви. С няколко думи, бананите, предоставят на тялото ви витамини и минерали, които се борят с раковите клетъчни изменения.

4. Спомагат за предотвратяването на язви

Не само, че спомагат за борба срещу раковите заболявания, но също така помагат за предпазване от стомашни язви. Други съединения, открити в бананите, създават по-дебел, защитен слой в стомаха, който го защитава от киселините. Бананите също съдържат протеазни инхибитори, които елиминират специфични бактерии в стомаха, които причиняват язви.

Ползите за вашия ум:

Ползите от бананите не се изчерпват само с вътрешните функции на вашия организъм. Те се отнасят и за цялостното ви съществуване.

5. Кожа и коса

Бананите са полезни и за вашата кожа. Те се използват за лечение на кожни заболявания като псориазис и акне. Смесени с други съставки, банановите обелки могат също така да добавят влажност на косата и да възстановят изгубени хранителни вещества за естествен блясък.

6. Енергия

За да останете продуктивни и ангажирани, тялото ви се нуждае от енергия. Е, бананите определено ще доставят достатъчно енергия за тялото ви. Техните естествени съединения дават на тялото ви енергия. Тъй като енергията, която се доставя на организма ви е постоянна, тя спомага за топенето на килограми. Вярно е! Бананите ви помагат да отслабнете.

7. Подобряват настроението и намаляват стреса

Най-добрата полза от бананите е свързана с това как те влияят на вашето настроение и нивата на стрес. Бананите са добър източник на триптофан, химическо съединение, което се преобразува в серотонин. С подходящи нива на серотонин, бананите помагат за подобряване на настроението ви и намаляват стреса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари