7 храни за по-добра памет

0
Понижена работоспособност на работа, проблеми с концентрацията ...
Понижена работоспособност на работа, проблеми с концентрацията ...

Понижена работоспособност на работа, проблеми с концентрацията, „къса памет“. Това са сигналите, че нашият мозък е гладен, често се бърка с недоспиването и посягаме към шоколад и кафе. За съжаление такова решение не работи дълго, защото след десетина минути нивото на кръвната захар се понижава и отново сме в началната точка. За да работи нашия ум безотказно, ние трябва да го храним със съответните продукти. Те не са нито скъпи, нито недостъпни.
Бадемово масло

za mozyka - maslo ot bademi
Най-често го консумират най-младите членовев семейството. Децата знаят какво е добро за тях! Бадемовото масло съдържа три пъти повече витамин Е от фъстъченото масло. Този витамин, както го доказват научните изследвания, може да бъде използвано като превенция на когнитивното разстройство, засягащо по-възрастните хора. То също така предпазва от Алцхаймер и влияе върху регенерацията на мозъка.
Бадемовото масло можете да изядете с парче целина или добавете една супена лъжица от него към кисело мляко с мюсли.
Зеленолистни зеленчуци

za mozyka - zelenolistni zelenchuci
Всички листни зеленчуци, както и розичките броколи са чудесна закуска, когато ни чака тежък ден в работата. Високото съдържание на витамин К и фолиева киселина в тях ги прави естествен източник на енергия за мозъка.
Ако към салатата от зелени листа добавете яйце, съдържащо витамин B12, това ще бъде реално закуска на шампиони.
Зелен чай

za mozyka - zelen chai
Свързваме го само с гореща течност, което е жалко, защото дори и през лятото вкусът му е страхотен, кгато е охладени, а също и като добавка към лимонади и коктейли. Зеленият чай подобрява мозъчната функция, особено на работната памет, което е доказано от учените от университета в Базел.
Имайте предвид да не запарвате листата за повече от три минути (това е достатъчното време, за да се отделят релаксиращите съставки на чая, които стимулират мозъчната дейсност). Температурата на водата не трябва да надвишава 80 градуса по Целзий.
Ягоди и боровинки

za mozyka - borovinki
Ягодите и боровинките се свързват основно с лятото. Жалко – особено за здравето на нашия мозък. Струва си да замразите тези плодове на малки порции и да им се радвате еднакво и през зимните месеци. Тези плодове са истинска съкровищница на флавоноиди и антиоксиданти. С една дума, веществата в тях спират стареенето на мозъка и подобряват запаметяването.
Плодове и зеленчуци с червена кожа

za mozyka - domati

Колкото кожата им е по-червена, толкова по-добре. Чери доматите, ябълките, червеното френско грозде – те съдържат каротеноиди, които повишават дългосрочната памет. Ликопенът, който се съдържа в доматите също така предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето. Високото съдържание на витамин D, съдържащ се в доматите, подобрява настроението и дори предотвратява появата на депресия.
Кореноплодни зеленчуци

za mozyka - morkovi
Морковът, червеното цвекло и репичките са особено важни компоненти, които трябва да бъдат включвани в храната на възрастните хора. Съдържажите се в тях нитрати подобряват притока на кръв в мозъка. Колкото по-често хрупате моркови, толкова мозъкът Ви ще Ви се отблагодарява за това.
Морски риба

za mozyka - riba
Сьомга, риба тон (ако е от консерва, тогава се препоръчва само един път седмично), скумрия, сардини … Морската мазна риба е богат източник на омега-3, който е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка. Ако не ви харесва рибата, то зехтинът и другите морски дарове ще бъдат нейн добър заместител.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари