6 града с най-добрата улична храна

0
Има градове, където опитването на приготвени на улицата вкусотии са се превърнали в традиция и символ
Има градове, където опитването на приготвени на улицата вкусотии са се превърнали в традиция и символ

Ако не сте опитали хотдог от уличен павилион, все едно не сте били в Ню Йорк.

По същи яначин пътуване до Банкон няма да е пълноценно, ако не хапнете нудъли от улицата, известна като Boat Noodle Alley.

Уличната храна не само е бърз, евтин и вкусен начин да похапнете. Тя е начин да опознаете по-добре едно място и предава голяма част от културните му особености.

Почти всеки град в света предлага своя уникална улична храна. Но има градове, където опитването на приготвени на улицата вкусотии са се превърнали в традиция и символ.

Ето 6 от градовете, славещи се с най-добрата улична храна, събрани от Бизнесинсайдър.

1. Сингапур

Сингапур е един от градовете с най-безопасна за ядене храна от улицата, благодарение на стриктните регулации и строго определените места, където се предлага. Освен това щандовете са длъжни да сложат и категорията на храната, която предлагат – от А до D, така че всеки знае какво да предпочете.

Отидете в Maxwell Food Center, до Чайнатаун, или в близкия Hong Lim Food Centre, където може да опитате пикантни и вкусни нудъли с морска храна.

Какво да опитате: Ориз с пиле по хайнански, bak chor mee (нудъли със свинско); sup tulang (супа от костен мозък); min chiang kueh(фъстъчена палачинка).

2. Сидни

Каквото и да решите да хапнете – виетнамско бан ми или телешки бургери, разнообразието от храна в Сидни е огромно. Щандовете за улична храна също така са чисти заради високите здравни изисквания и регулярни инспекции. Най-сериозната опасност, която ви дебне, е наистина много да преядете.

За разлика от центровете в Сингапур, в Сидни уличните щандове са навсякъде из града и постоянно се движат. С приложението Sydney Food Trucks може да видите коя количка за храна къде е.

Какво да опитате: Бургер Fatboy и пържени картофи с трюфел от Mister Gee Burger Truck; ньоки с агнешко рагу от Urban Pasta food truck; бан ми от Marrickville Pork Roll.

3. Истанбул

Да се храниш на улицата в Истанбул е начин на живот. Почти няма ъгъл, където да не се предлага нещо за хапване. Улиците на турския мегаполис са златна мина на кулинарното многообразие. Ще намерите всичко – от багети (симид), до турска пица (лахмаджун). Храненето от улицата е безопасно, но все пак избягвайте сурови меса и прекаляване с морска храна.

Почти навсякъде има откъде да се купи храна на улицата, но препоръчваме тази около Пазара на подправките в Еминюону и Кючук Пазар. Блогът Istanbul Eats предлага актуални коментари къде да намерите най-добрата улична храна.

Какво да опитате: Лахмаджун (пица по турски с кайма, лук и подправки), мисир (кочан царевица на скара); кокореч (агнешки черва на шиш, печени на въглен); бюрек.

4. Банкок

Тук храненето от улицата е толкова популярно, че няма да е изненада, ако при посещението си нито веднъж не седнете на ресторант. В тайландската столица има 12 000 обекта за улична храна, но все пак внимавайте – не всички са лицензирани. Придържайте се към щандове, на които има стикер с усмихната чиния – това е щампата за качество на здравните власти.

Къде да отидете: в Китайския квартал на Банкок Яоварат, на нощния пазар в Сой. Там може да опитате pad see ew (бъркани пържени оризови нудъли с китайско броколи) и ориз с манго. Най-добрите нудъли в града се предлагат в алеята на Паметника на победата.

Какво още да опитате: Som tum gai yang (салата със зелена папая и пиле); moo ping (свински шишчета на скара с ориз); нудъли; moo dad diew (пържена свинска пастърма).

5. Маракеш

Уличната храна в Маракеш е сред най-вкусната в света, с всичките си подправки, текстури и влияния. Но внимавайте, защото тук хигиената и безопасността не са на първо място. Затова препоръчваме обработена храна и сандвичи.

Всяка вечер централният площад  Djemaa el-Fna се превръща в най-прекрасния открит ресторант, изпълнен с парливи меса на скара и пухкав и пикантен кус-кус

Какво да поръчате: Tagine (тажина – серевноафриканска яхния с месо и зеленчуци); ghoulal (супа от охлюви); b’stilla (марокански пай с месо от ); ma’qooda(пържени картофени кюфтенца); chebakia (сусамови сладки).

6. Бомбай

С невероятните 250 000 амбулантни търговци, улиците на Бомбай са истински кулинарен рай за изследване. Но по-добре при гастрономическите си приключения да внимавате с храната. Има едва около 17 000 лицензирани търговци. Така че се придържайте към сготвена храна и избягвайте млечни продукти. За водата в Индия всеки знае – само бутилирана минерална.

Навсякъде по улиците се предлага храна, но най-добрата vada pav (a пържен картоф в питка хляб) се предлага в Shivaji на Rajwadkar Street, Colaba. Ще намерите най-добрия pav bhaji (пикантни зеленчуци с къри) на щандовете срещу Juhu Beach. А невероятенe bhelpuris (хрупкав ориз със салата от зеленчуци) има на всеки павилион на Chowpatty Beach.

Како да опитате: Vada pavpav bhaji (искайте допълнително хляб, за да неутрализирате кърито); bhelpuripani puri (бутер сладкиш със зеленчуци и подправки); сок от захарна тръстика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари