5 причини да започнете да ядете по 20 грама сланина всеки ден

10
Диетолог подчертава, че за да се постигне терапевтичен ефект, сланината трябва да се яде сутрин
Диетолог подчертава, че за да се постигне терапевтичен ефект, сланината трябва да се яде сутрин

Диетолог подчертава, че за да се постигне терапевтичен ефект, сланината трябва да се яде сутрин

Мнозина считат сланината за нездравословна храна. Една от причините за това е, че нейната консумация може да доведе до напълняване. Всъщност този продукт, напротив, помага за решаването на много различни здравословни проблеми. Руският диетолог д-р Марина Сорокина разкри кои са те, предаде Actualno.com.

"Съветвам много мои пациенти да приемат по 10 - 30 грама прясна сланина дневно. Не е вредно, а полезно. Продуктът е отличен източник на витамини А, D, Е, нормализира работата на стомашно-чревния тракт, а също така укрепва костите", казва диетологът.

Същевременно специалистът подчертава, че за да се постигне терапевтичен ефект, сланината трябва да се яде сутрин.

1. Сланината е полезни за хора със заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Продуктът съдържа арахидонова киселина, която е омега-6 ненаситена мастна киселина. Те от своя страна помагат за контролиране нивото на лошия холестерол в кръвта и премахване на излишния.

2. Сланината помага за активиране на мозъчната дейност. Линоловата и арахидоновата мастни киселини, присъстващи в нейния състав, са много важни за мозъчната функция. Те допринасят за формирането и развитието на мозъка на плода в утробата на майката.

3. Сланината предотвратява развитието на онкологични процеси. За разлика от слънчогледовото масло, този животински продукт не провокира растежа на раковите клетки в тялото и не отделя опасни съединения по време на пържене, от които шансовете за получаване на онкологични заболявания се увеличават. Ако искате да хапнете вкусно и без рискове за здравето, гответе в свинска мас, съветва диетологът.

4. Сланината укрепва имунитета - мастните киселини в нея участват в метаболизма на холестерола и допринасят за бързото отстраняване на токсините от тялото, защитават го от вируси и укрепват имунната система. В допълнение, сланината не претоварва черния дроб и се усвоява лесно. Нейната консумация подобрява метаболизма.

5. Сланината помага за запазването на стройна фигура - тя се разгражда бавно и може да ви накара да се чувствате сити за дълго време. В допълнение, сланината има холеретичен ефект. Но най-важното е да не ядете повече от 30 грама сланина на ден. Диетологът д-р Сорокина препоръчва количество от 20 грама.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бойко КАЗА
    Да не ядем сланина.На кой да вярвам? На баба и дядо,на доктора,на прасето или на Б.Б.? Я дрищим от нея рано заран на гладно.Два три резена и до обед ,мазна е работата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари