5 причини да се влюбите в лука: Не просто подправка, а суперхрана!

0
Лукът е не само вкусен, но и изключително полезен за здравето
Лукът е не само вкусен, но и изключително полезен за здравето

Замисляли ли сте се обаче какви ползи носи за здравето и защо е чудесно да го ядем често

Лукът е неизменна част от българската кухня, но знаете ли, че той е не само вкусен, но и изключително полезен за здравето?

Ето 5 причини да го включите в менюто си:

1. Борец с бактериите:

В народната медицина лукът е познат като лек за кашлица и настинка. И с право! Науката потвърждава неговите антибактериални свойства, ефикасни срещу стафилококи и ешерихия коли. Старият лук е истински шампион, съдържащ кверцетин – флавоноид, който е истински защитник на организма.

2. Пазител на сърцето:

Кверцетинът в лука има противовъзпалителен ефект и, в комбинация с други полезни вещества, допринася за добрата работа на сърцето. Червеният лук е истински герой – съдържа 2 пъти повече кверцетин от жълтия и 14 пъти повече от чесъна! Лукът понижава кръвното налягане и нормализира холестерола.

3. Регулатор на кръвната захар:

По-честата консумация на лук може да е от полза за диабетици. Проучвания показват, че 100 г суров червен лук понижават нивата на кръвната захар след 4 часа. Кверцетинът е отговорен и за този ефект, взаимодействайки с клетки в тънките черва, панкреаса, черния дроб и мускулите.

4. Помощник в борбата с килограмите:

Клинични проучвания показват, че лукът може да е ефикасен при регулиране на теглото, намалявайки риска от затлъстяване и подобрявайки функцията на черния дроб.

5. Приятел на червата:

Лукът е богат на фибри, особено на пребиотични, които подхранват полезните бактерии в червата. Така се засилва имунната система и се подобрява храносмилането.

Внимание: При проблеми с храносмилателната система е препоръчително да се консултирате със специалист преди да увеличите консумацията на лук, особено суров.

Започнете да се наслаждавате на лука не само като подправка, но и като ценен източник на здраве!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари