5 начина да се справите с досадните бъбривци

0
Как да се справите с тях? Вижте няколко стъпки
Как да се справите с тях? Вижте няколко стъпки Снимка: Antonio Guillem/Shutterstock

Просто си тръгнете или продължете да правите това, което ви се прави

Всеки ден ни се налага да комуникираме с различни типове личности. С някои разговорите са приятни, докато други носят нотка на досада, понякога и раздразнение. С тях ни се налага да разговаряме, когато излизаме за работа (или се прибираме), когато пазаруваме от магазина им, докато работим, спортуваме в залата и т. н., пише az-jenata.bg.

Бъбривците, онези личности, които те е страх да попиташ нещо, защото няма да спрат да говорят поне 10 минути. Как да се справите с тях? Вижте няколко стъпки.

Изслушайте учтиво

Това е първата и основна стъпка. Така ще разберете дали човекът отсреща има нещо важно за споделяне, може би емоция, проблем дори. Но е напълно възможно да ви заговарят, само за да ви впечатлят с нещо. Ако това, което ви разказват за вас не представлява интерес, не им осигурявайте твърде много време, но започнете с това да слушате и в този процес ще прецените дали е важно за вас или не.

Просто си тръгнете или продължете да правите това, което ви се прави

Може да изглежда грубо, но е ефективно. Ако човекът, който ви губи времето с празни приказки нарушава работата ви, спокойствието ви, спортната ви активност, просто се обърнете и си тръгнете, взимайки си довиждане или продължете да си изпълнявате задачите. Отделили сте му достатъчно време и трябва да разбере, че трябва да е по-кратък в изказванията си.

Често питайте какво е основното

Една основна черта на хората, които говорят много е, че продължително отклоняват съществения въпрос с несъществените неща и подробности. В този случай ще бъде добре да им напомните какъв е основният смисъл на вашия разговор. Бъдете внимателни обаче как задавате въпроса, защото всичко може да стартира от самото начало и да се проточи още повече. Важното в случая е да покажете, че другите трябва да уважават времето ви, и времето, което им отделяте.

Учтиво ги прекъснете

Ако след всичките ви предишни опити да приключите досадния разговор, човекът продължава да говори, време е да бъдете по-уверени и категорични. Учтиво го прекъснете, така може да се осъзнае, че говоренето му се е проточило твърде дълго. Ако вие искате да кажете нещо, направете го. В случай, че ви помолят да довършат мисълта си, дайте им кратко време, но като цяло трябва да бъдете решителни и да не позволявате да ви губят времето в нежелана комуникация.

Заявете, че нямате време

Има личности, които не се усещат или не ги интересува, че ви занимават със себе си, че прекъсват важен за вас разговор с друг човек, че пречат на работата, обяда ви и т. н. Те не разбират от намеци и любезно отношение, защото мислят само за себе си и за това, което искат да кажат.

Затова с такива личности се действа рязко. Просто им кажете, че в този момент сте много заети и че не може да бъдете смущавани, че ще им обърнете внимание по-късно, след като приключите разговора, който водите с друг човек. Ако все пак се случи, че не разбират любезността ви „Не сега, все още съм зает/а“ би трябвало да им даде ясен знак, че са преминали границата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари