Букурещ е сред десетте града в света с най-висок риск от сеизмична уязвимост

0
Днес жителите на страната си спомнят за смъртоносното земетресение от 4 март 1977 г. с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер
Днес жителите на страната си спомнят за смъртоносното земетресение от 4 март 1977 г. с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер Снимка: Agerpres / архив

Всеки четвърти жител на румънската столица би претърпял големи загуби в случай на силно земетресение

Букурещ е един от десетте града в света с най-висок риск от сеизмична уязвимост. Всеки четвърти жител на румънската столица би претърпял големи загуби в случай на силно земетресение.

Това показват данните на Световната банка, публикувани от вестник “Адевърул” в деня, в който жителите на страната си спомнят за смъртоносното земетресение от 4 март 1977 г. с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Природното бедствие отне живота на над 1500 души и разруши или напълно срина 32 900 сгради.

При следващо подобно голямо земетресение над 23 000 жилищни сгради биха могли да претърпят сериозни щети, а други 1000 биха могли да се срутят, според плана за анализ на риска на Община Букурещ, направен през 2022 г.

В проучване от 2019 г. Световната банка изчислява, че в случай на голямо земетресение, икономическите загуби в Букурещ - от човешки животи до разрушени сгради, от спиране на производството до осигуряване на подслон и храна за жертвите - ще възлизат на над 10 млрд. евро, т.е. 7 процента от БВП на страната.

Всички тези факти и земетресението с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер от 14 февруари миналата година в окръг Горж в Румъния предизвика тревога в страната. Не случайно “земетресение“ е била най-търсената дума в Google в Румъния през 2023 г., пише “Адевърул”, предаде БТА.

Изданието припомня, че през март миналата година бившият министър на развитието Чеке Атила предложи забрана за отдаване под наем на апартаменти, разположени в сгради с "първа степен на сеизмичен риск", често отбелязвани с голяма червена точка на фасадата. Заповедта беше одобрена от румънския парламент и влезе в сила на 1 януари 2024 г.

Бързо търсене в уебсайтове за отдаване под наем обаче показва, че апартаменти в сгради с червена точка все още се отдават под наем в цял Букурещ, въпреки че собствениците рискуват глоби между 5000 леи и 10 000 леи.

Попитан от телевизия “Ал Джазира” дали е наясно, че апартаменти в застрашени от земетресения сгради все още се рекламират на уебсайта им, говорител на компанията за краткосрочно настаняване "Букинг" (Booking) отговори: „Ние сме запознати с новото законодателство и проучваме как се прилага”.

През последните години в Румъния бяха приети няколко закона за минимизиране на сеизмичния риск, включително един, който влезе в сила през юли 2022 г. и който позволява укрепването на сгради в сеизмичен риск с помощта на държавни средства. Напредъкът обаче е бавен. През изминалите 30 години само 26 сгради в Румъния са били реновирани с обществени средства, 19 от които се намират в Букурещ, показват данни на Министерството на развитието, благоустройството и администрацията, цитирани от местните медии.

Силно земетресение като това от 1977 г. може да превърне Букурещ в купища развалини. Последните централизирани данни показват, че повече от 2500 сгради са застрашени от срутване”, обяснява инженер Матей Сумбасаку за Диджи24. По думите му около 350 сгради са с червена точка, тоест с “първа степен на сеизмичен риск”, още толкова са с “втора степен на сеизмичен риск”.

Предстои 220 млн. евро да бъдат инвестирани по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост на Румъния в подобряване на сеизмичната устойчивост и енергийната ефективност за многофамилни жилища и обществени сгради в рискови категории 1 и 2, информираха от Министерство на развитието, благоустройството и администрацията в прессъобщение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари