3000 българи са носители на ХИВ

0
По-голямата част са хомосексуални мъже
По-голямата част са хомосексуални мъже

По-голямата част са хомосексуални мъже.

Регистрираните в България ХИВ-позитивни лица са 2977 към момента. Смята се обаче, че броят на носителите на вируса е значително по-голям, тъй като много от тях не са се изследвали и все още не знаят, че го имат. Новите случаи от януари 2018 г. до края на ноември в страната са 286 като при 54% от тях става въпрос за хомосексуални мъже. Данните бяха изнесени по време на семинар на тема “Да говорим открито за ХИВ” в сряда, 5 декември.

Всяка година около 300 хил. души у нас се изследват за вируса, като най-много са носителите му в София и Пловдив, заяви проф. Мария Николова, която е член на Експертния съвет по СПИН. Тя припомни, че лечението на болестта у нас е безплатно за всяко лице, което е български гражданин. Терапията обхваща 94% от всички, регистрирани с ХИВ и в цялата страна е развита мрежа от мобилни кабинети за безплатно и анонимно изследване.

През последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на средната възраст при новооткритите случаи и сега тя вече е 30-39 години. Честотата на новите инфекции у нас е ниска – 2,8% на 100 хил. души, при средно 5% за Европа. Основна причина за това са националните програми за превенция, диагностика и лечение на ХИВ / СПИН, които се прилагат.

През 2018 г. 434 българи са с трайно или напълно потиснат вирус в резултат на съвременната антиретровирусна терапия. Около 37 млн. души по света живеят с ХИВ, а 22 млн. от тях имат достъп до лечение, посочи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В България мерки срещу болестта се взимат от 1986 г., когато са открити първите три случая. По-късно в Бургас е регистриран бум на вируса заради моряци, разпространили го в семействата си след пребиваване в Западна Африка.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари