Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

0
90% от болните у нас вече са откриваеми
90% от болните у нас вече са откриваеми

В България 90% от заразените с ХИВ вече са откриваеми.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, във връзка със Световния ден за борба със СПИН – 1 декември.

Относно регистрираните случаи трябва да отговори Министерство на здравеопазването, респективно Центъра за заразни и паразитни изследвания. Това, което смятам, че е успех постигнат в България 90% от заразените с ХИВ вече са откриваеми. За разлика от преди 30 г., когато за първи път беше регистриран първия случай на ХИВ позитивен“, каза Георгиева. „В България настъпи паника, ужас, имаше неготовност на институциите. Вече почти всички, тоест 90% са откриваеми“, добави още тя.

Георгиева уточни, че броят на заболелите със СПИН за съжаление се увеличава. „Затова трябва много да се работи в посока социално преносими заболявания, тоест с младите хора. И един друг аспект, на който искам да обърна много сериозно внимание“, посочи още председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“.

Трябва да се работи в посока да не раждат инфектирани деца. Знаем че майка заразена с вируса по всяка вероятност ще роди такова дете. Трябва да се мисли много и да се работи в тази посока, поне деца да не се раждат инфектирани“, обясни още Пенка Георгиева.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари