На всеки 18 секунди умира човек, болен от СПИН

1
Как се живее с бремето на страшния вирус, разказ от първо лице
Как се живее с бремето на страшния вирус, разказ от първо лице Видео: Нова телевизия

Близо 2500 българи живеят с бремето на СПИН.

В световен мащаб вирусът на века е засегнал 37 милиона души. Повечето от тях се крият от страх, срам и притеснение. Затова днес светът показва своята съпричастност. В момента пред Народния театър в София грее огромна червена лента.

Всеки 18 секунди по света умира човек, болен от СПИН. 40% от заразените не знаят своя статус, алармира Нова телевизия.

Срещате го на улицата и го подминавате както всеки друг. Тайната тежи като воденичен камък на шията, но това го усеща единствено той.

39-годишният мъж изпада в шок, а дните му се изпълват със страх. Не толкова от вируса, колкото от това, какво ще кажат другите. Крие своята участ от родители и приятели. В медицинските регистри фигурира с четирицифрен номер, срещу който си взима лекарствата всеки месец.

Лечението на вируса у нас е безплатно. Тестовете в 14-те кабинета за анонимно изследване също. Има реална опасност обаче от април следващата година някои от кабинетите да спрат работа, заради липса на пари от здравното министерство.

От здравното министерство обясниха, че за кабинетите към регионалните здравни инспекции опасност няма. А след приемането на програмата за следващите 4 години, държавата се ангажира да осигурява средства за безплатните тестове.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари