30 мисли на жените променили света

0
"Въпреки всичко, аз продължавам да вярвам, че дълбоко в сърцата си, хората са добри."
"Въпреки всичко, аз продължавам да вярвам, че дълбоко в сърцата си, хората са добри."

"Въпреки всичко, аз продължавам да вярвам, че дълбоко в сърцата си, хората са добри." — Ане Франк (1929-1945)
По време на престоя си в Холандия, докато се крие от германските сили, Ане Франк, 13-годишно еврейско момиче, получава дневник от баща си. Дневникът е публикуван след нейната смърт (когато е на 15 години)в концентрационния лагер Берген-Белзен. Дневникът играе роля на "очевидец" на всички действия по време на Холокоста и се превръща в една от най-четените книги в света.

"В този живот ние не можем да извършим велики неща. Можем да направим само малки неща с голяма любов." - Майка Тереза (1910-1997)
Майка Тереза — носителка на Нобелова награда за мир (1979). Дейността й е насочена към грижа за онези, които нямат кой да се грижи за тях. Тя работи неуморно към целта си, включително и когато е тежко болна. Получава два инфаркта, пневмония и малария, които я принуждават да се откаже от работата си през март 1997 година, след което умира.

"В общество, в което мъжете са истински уверени в собствената си цена, жените не само ще бъдат толерирани, но и уважавани." - Аунг Сан Су Куи (1945)
Тя е политик от Бирма, която стои под домашен арест в продължение на 15 години, тъй като оглавява опозицията срещу военния режим. Получава Нобелова награда през 1991 година. Нейната борба е "един от най-необикновените примери за гражданска доблест в Азия през последните десетилетия."

"Смятах, че ако не спечеля този мач, това ще ни върне с 50 години назад. Тази загуба щеше да съсипе турнира и да засегне самочувствието на всички жени по света." — Били Джийн Кинг (1943)
Били Джийн е тенис легенда от САЩ и носителка на 20 титли на Уимбълдън. Победата й над Боби Ригс през 1973 остава паметна, тъй като това е "битка между половете", която тя печели.

"Всеки заслужава да бъде ценен. Всеки има потенциала да даде нещо на другия в замяна." - Принцеса Даяна (1961-1997)
Даяна е обичана от всички "принцеса на народа". Тя отдава живота си на благотворителност. Номинирана е за Нобелова награда за мир заради забраната й за противопехотните мини.

"Демокрацията е най-доброто отмъщение." — Беназир Бхуто (1953-2007)
Бхуто е 11-тият министър-председател на Пакистан (1993-1996) и първата жена, оглавяваща мюсюлманска държава. По време на нейното управление, тя спира военната диктатура в страната и се бори за правата на жените. Убита е през 2007 година.

"Все още има много каузи, за които да се борим, много истории чакат да бъдат написани." - Мишел Обама (1964)
Първата дама на САЩ е отгледана в гарсониера в Чикаго, преди да завърши Принстън и Харвард. Считат я за най-стилната дама след Джаки Кенеди. Работи по кампания за борба със затлъстяването при децата.

"Когато сте доволни от това, което имате, ще получите повече. Ако се концентрирате единствено върху онова, което ви липсва, никога няма да получите това, което желаете." — Опра Уинфри (1954)
Опра е щедър филантроп.  Отгледана е от бедна самотна майка в Мисисипи. Водеща е на собствено предаване, а приходите й се оценяват на 2.7 милиарда щатски долара.

"Според мен хората често изразходват чувствата си в думи. Би трябвало всички тези чувства да бъдат вложени в действия, за да доведат до резултати." - Флорънс Найтингел (1820-1910)
Найтингел или "Дамата с лампата" е медицинска сестра, която се грижи за ранени военнослужещи по време на Кримската война. Страстта и отдадеността й към работата променя възприятията на света за тази професия. Нейното настояване за подобряване на медицинските и санитарни условия спасява много човешки животи.

"Аз съм силна, амбициозна и знам точно какво искам. Ако това ме прави лоша, добре." — Мадона (1958)
Мадона има уникални постижения в областта на развлекателната индустрия. Продава над 300 милиона копия от албумите си. Освен с музика се занимава и с писане на текстове, режисура, продуцентство, моден дизайн, издава и книги за деца.

"Всяка среща между мъжа и жената, независимо дали се познават от години или не, трябва да е едно ново приключение." — Мари Стоупс (1880-1958)
Мари Стоупс е британски учен. Известна е с постиженията си в областта на контрола върху раждаемостта и сексуалното образование през 20 век. Тя говори публично за романтиката, секса и щастието в брака, като по този начин пречупва много стереотипи в обществото.

"Модата не е нещо несериозно. Тя е част от това да си жив." - Мери Куант (1934)
Мери Куант е влиятелен моден дизайнер. Известна е със създаването на мини-полата и късите панталонки.

"Ако съществува пречка за жените да правят филми, моят отговор е, че не приемам тези пречки по две причини: не мога да променя пола си и отказвам да спра да правя филми." — Катрин Бигелоу (1951)
Бигелоу е първата жена, която печели награда за военен филм ("Войната е опиат" от 2008 година)

"Имайте предвид, че съм напълно наясно с опасностите. Правя го, защото ИСКАМ да го направя. Жените също трябва да опитват да правят различни неща, също като мъжете. Ако не успеят, техният провал трябва да е предизвикателство за останалите."– Амелия Еърхарт (1897-1937)
Амелия е първата жена, която лети самостоятелно отвъд Атлантика през 1932 година. Става първата жена пилот през 1935 година, след като лети сама от Хавай до Калифорния. Тя се впуска в мечтата на живота си да прелети целия свят през 1937, но самолетът й изчезва и никога не е намерена.

"Модата се променя, стилът остава" - Коко Шанел (1883-1971)
Шанел е дъщеря на перачка и продавач. Преди да се превърне в един от най-големите дизайнери, които света някога е виждал, тя е правила шапки. Била е и певица.

"Никой няма да бъде изоставен от Европа. Никой няма да бъде изгонен от Европа. Европа ще успее ако всички работим заедно."— Ангела Меркел (1954)
Ангела Меркел е назначена за канцлер на Германия през 2005 година, което я прави първата жена, отговаряща за най-мощната европейска икономика."

"Трябва да имаш стил. Той ти помага да се събудиш сутрин. Той е начин на живот. Без него си никой. И нямам предвид да имаш много дрехи." — Даяна Врийланд (1903-1989)
Даяна Врийланд оказва голямо влияние в света на модата през 20 век. Работи като журналист и редактор за "Харпърс" до 1962 и за "Вог" до 1971 година.

"Усърдната работа държи бръчките далеч от лицето и духа." - Хелена Рубинщайн (1870-1965)
Хелена емигрира в Австралия през 1902 година без никакви пари и без да говори английски. По-късно основава една от най-големите козметични компании и става една от най-богатите жени за времето си.

"Можете да завържете тялото ми, да стегнете ръцете ми, да управлявате движенията ми: така сте най-силен, а обществото ви вдъхва още повече мощ. Но с волята ми, сър, не можете да направите нищо." — Жорж Санд (1804-1876)
Жорж Санд е френска писателка от 19 век, есеист и социалист. Тя "шокира" високите кръгове на обществото, носейки мъжко облекло на обществени места. Като социалист издава собствен вестник.

"Ако се стремите единствено да сте харесвани, ще бъдете готови на всичко и ще правите компромиси по всяко време, и няма да постигнете нищо."– Маргарет Тачър (1925-2013)
Маргарет Тачър е колкото обичана, толкова и мразена заради спорната си политика, но тя не се отказва. Известна е като "Желязната лейди" заради безкомпромисната й политика и стил на ръководство. Въпреки, че е от бедно семейство, завършва Оксфорд, а в последствие се превръща в единствената жена премиер на Великобритания, като е избрана през 1979 година. Нарежда се на 5-то място по продължителност на мандата.

"Ние не сме тук, за да нарушаваме закони. Ние сме тук, за да създаваме закони." - Емелин Панкхърст (1858-1928)
Емелин, която е страстна феминистка, заедно със съпруга си вдъхновява много жени да се борят за правата си в края на 19 и началото на 20 век. След като мъжът й умира, тя си партнира с трите си дъщери и формират социален и политически съюз на жените, по-известен като "Суфражетките".
 
"Невъзможно е да живееш и да не се провалиш в нещо, освен ако не живееш толкова предпазливо, че в крайна сметка изобщо да не си живял." — Дж.К.Роулинг (1965)
Роулинг излиза от капана на бедността, написвайки първата книга за Хари Потър. От жена, живееща чрез държавни помощи, тя се превръща в мултимилионер след успеха на книгата си в рамките на 5 години.

"Ако се подчиняваш на всички закони, изпускаш цялото забавление." — Катрин Хепбърн (1907-2003)
Катрин Хепбърн е известна актриса, която най-често изпълнява роли на силни и независими жени. Печели 4 награди Оскар за най-добра актриса (никоя друга няма толкова награди). Нейният мъжествен имидж прави носенето на панталони от жени приемливо, което по онова време се е считало за табу.

"Голяма част от настоящия проблем за подобряването на образованието на момичетата и жените се дължи на убеждението, че те не са способни да участват в политиката на страната." — Милисент Фосет (1847-1929)
Милисент отдава живота си на мирна борба за правата на жените. Лидер е на движението за избирателни права (кампания, която се бори жените също да имат право на глас). Тя насърчава съпругът си Хенри Фосет да продължи да работи, след като ослепява при инцидент.

"Аз не мога да поведа народа в битка. Не мога да дам на народа си закони, но мога да направя нещо друго — да дам сърцето и предаността си на тези острови и на всички наши чуждестранни братя." — Кралица Елизабет II (1926)
Кралица Елизабет управлява Обединеното кралство в продължение на 60 години и е представлявала страната в едни от най-бурните времена.

"В твърде много случаи подходът към глобализацията означава маргинализация на жените. Това трябва да бъде променено." — Хилари Клинтън (1947)
След като става Първа дама на Арканзас през 1983 година и на САЩ през 1993 година, Хилари Клинтън се превръща в мощна сила за политиката на Америка. Тя е първата "първа дама". Получава много награди за работата си по отношение на правата на жените, здравето и децата.
 
"Знаех, че някой друг трябва да го направи, за това реших да не помръдна."– Роса Паркс (1913-2005)
По-известна като "първата дама на гражданските права", афроамериканката Роса Паркс става пионер в Алабама през 1950 година. 5 години по-късно отказва да отстъпи мястото си на бял човек в автобуса. Този неин акт предизвиква бурен публичен бойкот.

"Прошката е качество на смелите."– Индира Ганди (1917-1984)
Индира Ганди е министър-председател на Индия в продължение на 15 години. Тя пробива пътя към демокрацията за Индия и работи над това до убийството й през 1984 година.

"Най-важното нещо е да се радваш на живота си, да си щастлив. Това е, което има най-съществено значение."– Одри Хепбърн (1929-1993)
Освен, че е сред най-известните актриси в света, Одри е известна и с това, че е посланик в УНИЦЕФ. Тя пътува до страни като Етиопия, Еквадор и Бангладеш, за да работи над различни проблеми, като по този начин дава чудесен пример на много жени.

"Доста смела перспектива, но се надявам, че ще направя тази крачка." — Кейт Мидълтън (1982)
Катрин е от семейство от средна класа, но променя начина, по който институциите се развиват през 21 век. Освен това, става патрон на доста благотворителни организации.

"Няма нещо в живота, от което да ни е страх. Просто има неща, които трябва да разберем." – Мария Кюри (1867-1934)
Прочутата "мадам Кюри" е полско-френски физик и химик и първият човек, получил 2 Нобелови награди. Тя е първата жена професор в Парижкият университет и първата дама, включена в Панетона. Всичко това, благодарение единствено на собствените си заслуги.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари