2018-та ще бъде година на повишаване на доходите

0
Но паралелно ще се вдигнат и цените
Но паралелно ще се вдигнат и цените Снимка: БГНЕС

Предстоящата 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите, каза в интервю за БТА президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той даде положителна оценка на направеното от правителството в тази посока, но се опасява, че паралелно ще се вдигнат и цените.

Минималната работна заплата ще продължи да расте дотогава, докато стигне приемливи стойности, каза още Манолов. По думите му минималната работна заплата във всяка държава е основният защитен механизъм на доходите на хората. Темата за класовете е затворена, клас "Прослужено време" остава, подчерта Манолов.

Големият порок на сегашната ни пенсионна система е изискуемият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, който вече е 40 години, коментира президентът на КТ "Подкрепа". По думите му така се наказват хората, които са учили и поради тази причина са се появили по-късно на пазара на труда.

Не е реалистично да очакваме намаляване на изискването за осигурителен стаж, смята Манолов.Той обаче има идея да се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на ученически и студентски бригади, както и да се преразгледа категорията за пенсиониране при войнишка служба. Това са дреболии, но е хубаво някой да им обърне внимание, посочи синдикалистът.

Системата с т. нар. инвалидни пенсии и въобще всички доплащания е създадена през 1953 г. в сегашния си вид. Тя е остаряла и коригирането й оттук и оттам ще доведе само до грешки, затова е необходимо да се пренапише изцяло и наново, категоричен е синдикалният лидер. Според него щетите от контрабанда и кражба на ДДС са далече по-значими и по-големи от нанесената вреда на държавата чрез инвалидни пенсии.

Димитър Манолов изрази притеснение от прилагането на европейска директива, която поставя високи изисквания към централите, работещи с въглища. Проблемът не е само български, той касае девет европейски държави, чиято енергетика е сериозно застрашена от това, посочи синдикалистът. Той се опасява, че може да изчезне българската енергетика, която зависи 100 процента от български ресурс. Невъзможна и невярна е тезата, че АЕЦ "Козлодуй" ще компенсира липсата на въглищна енергетика, убеден е лидерът на КТ "Подкрепа".

Европейският икономически и социален комитет по време на председателството ще приеме четири становища по инициатива на българската група, свързани с доходите, енергетиката, екологията и други важни за обществото теми, каза още Манолов. Той уточни, че в София ще се проведе заседание на отделните групи, съставляващи Европейския икономически и социален комитет. Ще заседава и ръководството на Европейската конфедерация на профсъюзите. Смелата ни мечта е в рамките на по-широка инициатива да направим една европейска демонстрация по въпроса за доходите, заяви президентът на КТ "Подкрепа". По думите му България присъства авторитетно в европейските синдикални структури и всички ще го видят.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-н Манолов, как КТ "Подкрепа" изпраща 2017г.?
Отговор: Като много други години преди това. Годината е интересна дотолкова, доколкото правителството обърна внимание през бюджета на доходите. Не е добре, че заедно с доходите вероятно ще се вдигнат и цените. Ако повишението на доходите беше по-плавно, то тогава нещата биха били по-спокойни. Ще изчакаме и ще видим какво ще стане. Живеем в държава с пазарна икономика, където цените трудно могат да бъдат регулирани, да не кажем невъзможно.

В синдикален аспект можем да се похвалим, че КТ "Подкрепа" скоро ще навърши 30 години. Ние сме най-старият свободен синдикат в България, една година по-стари от КНСБ, които тогава бяха в битието си на казионна организация, станаха свободна една година след нашето учредяване. За първи път нашият конгрес ще съвпадне с кръгла годишнина на организацията.

В този 30-годишен период ние винаги сме имали мнение. Характерно е, че никога не сме го променяли. Каквото сме заявили първоначално - криво, право го следваме докрай. Когато сме сгрешили, признаваме, учим се от собствените си грешки, бих казал, че притежаваме средно ниво на мъдрост.

Ние сме лоялен партньор. Това ни разделя с работодателските организации и мога да го кажа с малко горчивина, защото понякога и там липсва широтата на възгледа. За да живее добре едно общество, трябва да се състои от добре живеещи индивиди. Намирам за късогледо отношението да се бориш срещу техните минимални доходи.

Въпрос: Докога ще расте минималната работна заплата?
Отговор: Минималната работна заплата ще продължи да расте дотогава, докато стигне приемливи стойности. Имаме противоречия с бизнеса, затова сме различни актьори. Те защитават големите печалби, ние - достойния живот. Именно това е смисълът да се намери някакъв приемлив баланс между тези две величини.

Предложението да не се увеличава минималната работна заплата е отчаян акт на хора, които нямат представа в каква реалност живеят. Минималната работна заплата във всяка държава е основният защитен механизъм на доходите на хората и за първи път през 2017 г. и през предходната правителствата взеха мерки да направят някакви стъпки в тази посока. Що се касае до класовете - тази тема е затворена, клас "Прослужено време" остава.

Въпрос: Ще се повишава ли възрастта за пенсиониране?
Отговор: Не. Пенсионната възраст у нас достигна приемливо ниво, механични сравнения с други държави са неверни, защото условията са различни. Големият порок на сегашната ни пенсионна система, според мен е изискуемият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия. Защото, когато започна да се увеличава, беше 20 години, сега вече е 40. Което значи, че при пенсионна възраст 65 г., човекът няма право на периоди на безработица и второ, наказваме тези, които са учили. Защото училият човек се появява на пазара на труда по-късно. И ние започваме да го натоварваме с допълнителни изисквания, на които му е трудно да отговори, да наказваме този, който се е старал, който е вложил средства, за да се изучи. Върху тези неща трябва да се погледне с по-различно мислене.

Не е реалистично да очакваме намаляване на изискването за осигурителен стаж. Аз обаче имам идея да се признава за осигурителен стаж времето, в което сме ходили на ученически и студентски бригади. Полаган е труд, който е заплащан, начисляваше се обществено осигуряване. Следователно това дава право този труд да бъде зачетен като осигурителен стаж. Когато един човек е ходил 4 пъти на ученически бригади и още 4-5 пъти на студентски по един месец, горе-долу може да събере една година осигурителен стаж.

Колега поставя и интересен въпрос за военната служба. Офицерът и сержантът се пенсионират първа категория и това никой не го оспорва. На войника се признават две години трета категория. Т.е. предполага се, че войникът е бил при други условия, сравнено с офицера и сержанта, което е нелепо. Това са дреболии, но е хубаво някой да им обърне внимание.

На дневен ред е и трябва да бъде разглеждан бързо проблемът с т. нар. допълнително задължително пенсионно осигуряване. То нито е допълнително, вече не е и чак толкова задължително, тъй като в закона досега не е регулиран механизмът за изплащане на тази добавка към пенсията, която се получава за сметка на част от осигурителната вноска. Проблемите не са един и два, а започва да чука на вратата периодът, в който това трябва да се изпълни.

Въпрос: Проблемът с инвалидните пенсии все още стои.
Отговор: Това е една много чувствителна тема. Системата с т.нар. инвалидни пенсии, въобще всички доплащания, е създадена през 1953 г. в сегашния си вид. Оттогава до днес са минали две поколения. Ние живеем в съвсем друга обществена среда, друга икономическа ситуация и идеята да се коригира оттук и оттам е невярна и ще доведе само до грешки. Страх ме е, че първи ще пострадат хората, които наистина имат тези права. Друг е въпросът, че цялата система е сбъркана. Ако някой иска нещо да направи, трябва да я пренапише изцяло и наново.

От друга страна, ако се говори за щети върху бюджета, щетите от контрабанда и кражба на ДДС са далече по-значими и по-големи от нанесената вреда на държавата чрез инвалидни пенсии.

Въпрос: Какви са синдикалните Ви ангажименти към предстоящото председателство на Съвета на ЕС?
Отговор: В рамките на председателството ние ще играем роля през европейските организации, в които присъстваме по един или друг начин. "Подкрепа" е част от Европейската конфедерация на профсъюзите, чийто вицепрезидент съм и от Европейския икономически и социален комитет. Последният ще приеме четири становища по инициатива на българската група, свързани с доходите, енергетиката, екологията и други важни за обществото теми.

По време на председателството в София ще се проведе заседание на отделните групи, съставляващи Европейския икономически и социален комитет. Ще има и заседание на ръководството на Европейската конфедерация на профсъюзите. Смелата ни мечта е в рамките на по-широка инициатива да направим една европейска демонстрация по въпроса за доходите. При неотдавнашното си посещение у нас генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Византини представи пред премиера, финансовия министър и министъра на труда и социалната политика виждането на европейските социални партньори за потребността от специална политика по доходно сближаване между Западна и Източна Европа.

Колегата Пламен Димитров също има сериозно присъствие в структурите - той е председател на комисията по труд, доходи, жизнено равнище и индустриални отношения в Европейския икономически социален комитет, също така и член на ръководството на Международната организация на труда. Т.е. България присъства авторитетно и всички ще го видят.

Въпрос: Очаквате ли напрежение през 2018 г.?
Отговор: Възможно е някъде да има локални напрежения, сблъсъци, свързани предимно с енергетиката, тъй като там останаха отворени много въпроси. Имам предвид енергетиката, която изцяло е зависима от български ресурси. Съществува някакъв странен напън ние да унищожим собствената си енергетика, която зависи от нашите въглища и аз категорично не го разбирам. Освен, ако някой не е решил да ни направи 100 процента енергийно зависими от външни източници.

Съществува европейска директива, която поставя много високи изисквания към централите, работещи на въглища. Проблемите идват от начина, по който тя ще се прилага. Този проблем не е само български, той касае девет европейски държави, чиято енергетика е сериозно застрашена през прилагането на въпросната директива. България полага определени усилия, въпросът е в каква посока са и какъв ще бъде резултатът от тях. Притеснението ми е, че може да изчезне българската енергетика, която зависи 100 процента от български ресурс.

Невъзможна и невярна е тезата, че АЕЦ "Козлодуй" ще компенсира липсата на въглищна енергетика. Топлоенергетиката е по-оперативна, тя може да започне да работи по-ускорено и по-бавно в рамките на по-малко от 24 часа - нещо, което атомната енергетика не може да си позволи. Именно това е смисълът на този тип енергетика - да регулира пиковете в потреблението, нещо, което ядрената енергетика не може да направи. За съжаление обаче, обикновено икономически интереси позволяват обсъждането на тези теми от една обща гледна точка, което е невярно и опасно.

Въпрос: Каква е Вашата прогноза за 2018 г.?
Отговор: Новото е шестмесечното председателство на Съвета на ЕС. Ще бъде година на повишаване на доходите.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари